Normal view MARC view ISBD view

Zainteresirani roditelji uvijek nađu vremena za dolazak u školu! Suradnja obitelji i škole u kontekstu reprodukcije društvenih nejednakosti / Barbara Kušević.

By: Kušević, Barbara.
Material type: ArticleArticlePublisher: 2016Description: 179-198 str.Other title: Interested Parents Always Find Time to Come to School! Cooperation between Families and Schools in the Context of Reproduction of Social Inequalities [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.07 | suradnja obitelji i škole, reprodukcija nejednakosti, različitost roditelja, pluralizam suvremenih obitelji, kritička pedagogija hrvatski | family-school cooperation, reproduction of inequalities, parents' diversity, pluralism of contemporary families, critical pedagogy engleskiOnline resources: Elektronička verzija | Elektronička verzija In: Društvena istraživanja : časopis za opća društvena pitanja 25 (2016), 2 ; str. 179-198Summary: Suradnja obitelji i škole dugi se niz godina u teorijskim diskursima i odgojno-obrazovnoj praksi apostrofira kao jedan od krucijalnih čimbenika osiguranja djetetova školskoga uspjeha i cjelovitoga razvoja, čime je dosegla status bitnoga indikatora kvalitete nastavnikova rada, ali i zainteresiranosti roditelja za dijete. Takvo percipiranje važnosti suradnje obitelji i škole stvorilo je plodno tlo za reprodukciju postojećih društvenih nejednakosti jer zbog svojih osobnih karakteristika ili obilježja svoje obitelji brojni roditelji na imperativni zahtjev za suradnjom jednostavno ne mogu odgovoriti, riskirajući time da budu etiketirani kao nezainteresirani, nemarni ili čak loši roditelji. Polazeći od toga temeljnog ambigviteta suradnje, smještene u kontekst škole kao mjesta socijalne reprodukcije, u središnjemu dijelu rada analiziraju se elementi pluralizma suvremenih obitelji koji u suradnji sa školom mogu djelovati kao faktori potencijalne opresije nad roditeljima, dok se u završnome dijelu rada promišlja kako škole mogu odgovoriti na analiziranu situaciju te postići da u suradnji s obiteljima ne perpetuiraju nejednakosti koje inicijalno nastoje eliminirati.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Suradnja obitelji i škole dugi se niz godina u teorijskim diskursima i odgojno-obrazovnoj praksi apostrofira kao jedan od krucijalnih čimbenika osiguranja djetetova školskoga uspjeha i cjelovitoga razvoja, čime je dosegla status bitnoga indikatora kvalitete nastavnikova rada, ali i zainteresiranosti roditelja za dijete. Takvo percipiranje važnosti suradnje obitelji i škole stvorilo je plodno tlo za reprodukciju postojećih društvenih nejednakosti jer zbog svojih osobnih karakteristika ili obilježja svoje obitelji brojni roditelji na imperativni zahtjev za suradnjom jednostavno ne mogu odgovoriti, riskirajući time da budu etiketirani kao nezainteresirani, nemarni ili čak loši roditelji. Polazeći od toga temeljnog ambigviteta suradnje, smještene u kontekst škole kao mjesta socijalne reprodukcije, u središnjemu dijelu rada analiziraju se elementi pluralizma suvremenih obitelji koji u suradnji sa školom mogu djelovati kao faktori potencijalne opresije nad roditeljima, dok se u završnome dijelu rada promišlja kako škole mogu odgovoriti na analiziranu situaciju te postići da u suradnji s obiteljima ne perpetuiraju nejednakosti koje inicijalno nastoje eliminirati.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//