Normal view MARC view ISBD view

Procjena specifičnih jezičnih obilježja u shizofreniji / Hitrec, Ida ; Knežević, Ana ; Sekulić Sović, Martina ; Simeon, Ivana.

By: Hitrec, Ida.
Contributor(s): Knežević, Ana [aut] | Sekulić Sović, Martina [aut] | Simeon, Ivana [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 309-319 str.Other title: An assessment of specific linguistic features in schizophrenia [Naslov na engleskom:]. In: Metodologija i primjena lingvističkih istraživanja, Zbornik Hrvatskog društva za primijenjenu lingvistiku str. 309-319Summary: Priroda govornog iskaza kod osoba koje boluju od shizofrenije zaokuplja pažnju istraživača, psihijatara i lingvista još od prvih opisa bolesti. Formalni poremećaj mišljenja, jedan od dijagnostičkih kriterija bolesti, nerijetko se dovodi u vezu sa semantičkim i pragmatičkim poteškoćama, na čiju su prisutnost ukazala brojna lingvistička istraživanja. Semantičke se poteškoće odražavaju u idiosinkratski organiziranoj leksičko-semantičkoj obradi. Najveći je broj lingvističkih istraživanja shizofrenije proveden na govornicima engleskoga jezika. Naše će istraživanje obuhvaćati studiju devetero pacijenta, govornika hrvatskoga jezika, oboljelih od shizofrenije. Cilj je utvrditi specifična jezična obilježja s obzirom na simptome formalnog poremećaja mišljenja te na leksičko-semantičku organizaciju. Na leksičkoj razini očekujemo odstupanja temeljena na proizvodnji atipičnih ili semantički nepovezanih leksičkih jedinica.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Priroda govornog iskaza kod osoba koje boluju od shizofrenije zaokuplja pažnju istraživača, psihijatara i lingvista još od prvih opisa bolesti. Formalni poremećaj mišljenja, jedan od dijagnostičkih kriterija bolesti, nerijetko se dovodi u vezu sa semantičkim i pragmatičkim poteškoćama, na čiju su prisutnost ukazala brojna lingvistička istraživanja. Semantičke se poteškoće odražavaju u idiosinkratski organiziranoj leksičko-semantičkoj obradi. Najveći je broj lingvističkih istraživanja shizofrenije proveden na govornicima engleskoga jezika. Naše će istraživanje obuhvaćati studiju devetero pacijenta, govornika hrvatskoga jezika, oboljelih od shizofrenije. Cilj je utvrditi specifična jezična obilježja s obzirom na simptome formalnog poremećaja mišljenja te na leksičko-semantičku organizaciju. Na leksičkoj razini očekujemo odstupanja temeljena na proizvodnji atipičnih ili semantički nepovezanih leksičkih jedinica.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//