Normal view MARC view ISBD view

Manjinski stres i mentalno zdravlje osoba homoseksualne i biseksualne orijentacije: pregled empirijskih provjera modela manjinskog stresa iz perspektive hrvatskog društva / Željka Kamenov, Aleksandra Huić, Margareta Jelić.

By: Kamenov, Željka.
Contributor(s): Huić, Aleksandra [aut] | Jelić, Margareta [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 2-39 str.Other title: Minority stress and mental health of homosexual and bisexual men and women: A review of research on the minority stress model from a Croatian perspective [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | manjinski stres ; mentalno zdravlje ; homoseksualne osobe ; biseksualne osobe | minority stress ; mental health ; homosexual persons ; bisexual personsOnline resources: Elektronička verzija | Elektronička verzija In: Kriminologija & socijalna integracija : časopis za kriminologiju, penologiju i poremećaje u ponašanju 23 (2016), 2 ; str. 2-39Abstract: Nalazi mnogobrojnih istraživanja pokazuju da homoseksualne i biseksualne osobe imaju dvostruko veću šansu da tijekom života razviju neki psihički poremećaj nego heteroseksualne osobe. Cilj ovog preglednog rada je prikazati kako se pojavu slabijeg mentalnog zdravlja i snižene dobrobiti osoba manjinske seksualne orijentacije može objasniti modelom manjinskog stresa, koji ističe izazove s kojima se pripadnici seksualnih manjina moraju svakodnevno suočavati – stigmu, predrasude i diskriminaciju koje stvaraju stresno okružje u kojem LGB osobe žive. Definirani su i detaljno prikazani pojedini dijelovi Meyerovog modela manjinskog stresa zajedno s pregledom dosadašnjih empirijskih spoznaja o njihovoj ulozi u procesima vezanima za manjinski stres i mentalno zdravlje LGB osoba. S obzirom na to da je društveni kontekst neizostavni dio ovog modela, posebno su prikazane dosadašnje provjere pojedinih dijelova modela i u hrvatskom kontekstu te je model manjinskog stresa sagledan iz perspektive hrvatskog društva danas. Provedena istraživanja pokazuju da se različiti dijelovi modela manjinskog stresa LGB osoba potvrđuju i u Hrvatskoj. Na temelju dosadašnjih spoznaja možemo reći da LGB osobe koje su doživjele nasilje i diskriminaciju imaju lošije mentalno zdravlje, da prikrivanje manjinskog seksualnog identiteta umanjuje mogućnost diskriminacije i viktimizacije ali snižava samopoštovanje i kvalitetu života dok je stupanj otvorenosti povećava, te da je uključenost u manjinsku zajednicu i aktivizam put do povećanja vidljivosti i prihvaćenosti LGB osoba u hrvatskom društvu. Konačno, radi obogaćenja spoznaja o manjinskom stresu, posljednji doprinos rada je uključivanje nalaza vezanih uz biseksualne osobe u ovaj pregled, kojima se potvrđuje prisutnost dodatnog stresa zbog dvostruke diskriminacije ovih osoba i unutar manjinske zajednice.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Paralelno je u istom broju časopisa objavljena u verzija rada na engleskom jeziku.

Nalazi mnogobrojnih istraživanja pokazuju da homoseksualne i biseksualne osobe imaju dvostruko veću šansu da tijekom života razviju neki psihički poremećaj nego heteroseksualne osobe. Cilj ovog preglednog rada je prikazati kako se pojavu slabijeg mentalnog zdravlja i snižene dobrobiti osoba manjinske seksualne orijentacije može objasniti modelom manjinskog stresa, koji ističe izazove s kojima se pripadnici seksualnih manjina moraju svakodnevno suočavati – stigmu, predrasude i diskriminaciju koje stvaraju stresno okružje u kojem LGB osobe žive. Definirani su i detaljno prikazani pojedini dijelovi Meyerovog modela manjinskog stresa zajedno s pregledom dosadašnjih empirijskih spoznaja o njihovoj ulozi u procesima vezanima za manjinski stres i mentalno zdravlje LGB osoba. S obzirom na to da je društveni kontekst neizostavni dio ovog modela, posebno su prikazane dosadašnje provjere pojedinih dijelova modela i u hrvatskom kontekstu te je model manjinskog stresa sagledan iz perspektive hrvatskog društva danas. Provedena istraživanja pokazuju da se različiti dijelovi modela manjinskog stresa LGB osoba potvrđuju i u Hrvatskoj. Na temelju dosadašnjih spoznaja možemo reći da LGB osobe koje su doživjele nasilje i diskriminaciju imaju lošije mentalno zdravlje, da prikrivanje manjinskog seksualnog identiteta umanjuje mogućnost diskriminacije i viktimizacije ali snižava samopoštovanje i kvalitetu života dok je stupanj otvorenosti povećava, te da je uključenost u manjinsku zajednicu i aktivizam put do povećanja vidljivosti i prihvaćenosti LGB osoba u hrvatskom društvu. Konačno, radi obogaćenja spoznaja o manjinskom stresu, posljednji doprinos rada je uključivanje nalaza vezanih uz biseksualne osobe u ovaj pregled, kojima se potvrđuje prisutnost dodatnog stresa zbog dvostruke diskriminacije ovih osoba i unutar manjinske zajednice.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//