Normal view MARC view ISBD view

Strategije održavanja prijateljstva i zadovoljstvo istospolnim prijateljstvima: efekti aktera i partnera / Aleksandra Huić, Ivana Smolčić.

By: Huić, Aleksandra.
Contributor(s): Smolčić, Ivana [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 63-83 str.Other title: Friendship maintenance strategies and satisfaction in same-sex friendships – actor-partner effects [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | strategije održavanja prijateljstva ; zadovoljstvo prijateljskim odnosom ; istospolna prijateljstva ; model međuzavisnosti aktera i partnera ; prelazak u odraslu dob | friendship maintenance startegies, friendship satisfaction, same-sex friendships ; actor-partner interdependence model ; emerging adulthood In: Društvena istraživanja : časopis za opća društvena pitanja 25 (2016), 1 ; str. 63-83Abstract: Ponašanje usmjereno na održavanje bliskog odnosa pridonosi zadovoljstvu tim odnosom. Međutim, postavlja se pitanje vrijedi li isto i za prijateljske odnose. Cilj istraživanja bio je ispitati ulogu koju strategije održavanja odnosa imaju za zadovoljstvo istospolnim prijateljstvima, s posebnim naglaskom na pitanje koliko zadovoljstvu prijateljstvom pridonosi ponašanje pojedinca, a koliko ponašanje prijatelja. Dodatno se željelo provjeriti hoće li dinamika pojedinih strategija održavanja odnosa po zadovoljstvo prijateljstvom biti ista kod muško-muških i kod žensko-ženskih prijateljskih dijada. U istraživanju je sudjelovalo 196 parova žensko-ženskih i muško-muških prijatelja od 19 do 30 godina starosti. Ispitane su strategije održavanja prijateljstva i zadovoljstvo prijateljskim odnosom. Rezultati pokazuju kako je osobno korištenje strategija iskazivanja bliskosti te zajedničke aktivnosti i interakcija povezano s većim zadovoljstvom prijateljstvom, dok su negativna, antagonistička ponašanja povezana s manjim zadovoljstvom i u muškim i u ženskim prijateljstvima. Efekti ponašanja prijatelja nisu se pokazali značajnima u muško-muškim prijateljstvima. S druge strane, žene čije prijateljice koriste više strategije iskazivanja bliskosti istovremeno izvještavaju o većem zadovoljstvu prijateljstvom s tom prijateljicom. Nalazi su raspravljeni u kontekstu rodnih i kulturalnih razlika u strategijama održavanja bliskih odnosa.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Ponašanje usmjereno na održavanje bliskog odnosa pridonosi zadovoljstvu tim odnosom. Međutim, postavlja se pitanje vrijedi li isto i za prijateljske odnose. Cilj istraživanja bio je ispitati ulogu koju strategije održavanja odnosa imaju za zadovoljstvo istospolnim prijateljstvima, s posebnim naglaskom na pitanje koliko zadovoljstvu prijateljstvom pridonosi ponašanje pojedinca, a koliko ponašanje prijatelja. Dodatno se željelo provjeriti hoće li dinamika pojedinih strategija održavanja odnosa po zadovoljstvo prijateljstvom biti ista kod muško-muških i kod žensko-ženskih prijateljskih dijada. U istraživanju je sudjelovalo 196 parova žensko-ženskih i muško-muških prijatelja od 19 do 30 godina starosti. Ispitane su strategije održavanja prijateljstva i zadovoljstvo prijateljskim odnosom. Rezultati pokazuju kako je osobno korištenje strategija iskazivanja bliskosti te zajedničke aktivnosti i interakcija povezano s većim zadovoljstvom prijateljstvom, dok su negativna, antagonistička ponašanja povezana s manjim zadovoljstvom i u muškim i u ženskim prijateljstvima. Efekti ponašanja prijatelja nisu se pokazali značajnima u muško-muškim prijateljstvima. S druge strane, žene čije prijateljice koriste više strategije iskazivanja bliskosti istovremeno izvještavaju o većem zadovoljstvu prijateljstvom s tom prijateljicom. Nalazi su raspravljeni u kontekstu rodnih i kulturalnih razlika u strategijama održavanja bliskih odnosa.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//