Normal view MARC view ISBD view

"Putovanje a ne odredište" - Milanovićeve metafore i ulazak Hrvatske u Europsku uniju / Barčot, Branka.

By: Barčot, Branka.
Material type: ArticleArticlePublisher: 2016Description: 285-296 str.Other title: "Journey not a Destination" - Milanović's Metaphors and Croatia's Entry into the European Union [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.03 | javni jezik, politički diskurs, konceptualna metafora ŽIVOT JE PUTOVANJE, politička metafora, Zoran Milanović | public language, political discourse, conceptual metaphor LIFE IS A JOURNEY, political metaphor, Zoran Milanović In: Slowianie w podrozy, Tom I: Jezyk i kultura str. 285-296Summary: U središtu je zanimanja ovoga rada politički diskurs hrvatskoga premijera Zorana Milanovića u njegovim govorima i intervjuima uoči i prilikom samoga ulaska Hrvatske u Europsku uniju, s posebnim osvrtom na njegovu uporabu konvencionalizirane konceptualne metafore ŽIVOT JE PUTOVANJE. Poznato je da jezik politike djeluje kao sredstvo artikuliranja i populariziranja ideoloških i političkih mišljenja i stavova te da politički diskurs ima za cilj ili pridobiti članove zajednice za određena stajališta, i/ili ih uvjeriti u njihovu ispravnost, a svrha toga je stjecanje političke moći. Cilj je ovoga rada usporediti Milanovićevu realizaciju analizirane metafore i njezinu implementaciju u politički diskurs od strane Milanovićeve prethodnice Jadranke Kosor te na taj način doprinijeti istraživanju javnog govora u Hrvatskoj.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Rad je izložen na konferenciji u Gdanjsku (Poljska) 2013. godine (naslov konferencije: "Slowianie w podrozy", 10-11.X.2013.), a objavljen 3 godine kasnije.

U središtu je zanimanja ovoga rada politički diskurs hrvatskoga premijera Zorana Milanovića u njegovim govorima i intervjuima uoči i prilikom samoga ulaska Hrvatske u Europsku uniju, s posebnim osvrtom na njegovu uporabu konvencionalizirane konceptualne metafore ŽIVOT JE PUTOVANJE. Poznato je da jezik politike djeluje kao sredstvo artikuliranja i populariziranja ideoloških i političkih mišljenja i stavova te da politički diskurs ima za cilj ili pridobiti članove zajednice za određena stajališta, i/ili ih uvjeriti u njihovu ispravnost, a svrha toga je stjecanje političke moći. Cilj je ovoga rada usporediti Milanovićevu realizaciju analizirane metafore i njezinu implementaciju u politički diskurs od strane Milanovićeve prethodnice Jadranke Kosor te na taj način doprinijeti istraživanju javnog govora u Hrvatskoj.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//