Normal view MARC view ISBD view

Emilij Laszowski i umjetnost kao povijesno svjedočanstvo: slika Rođenje Isusovo i poklonstvo pastira iz Ozlja / Cvetnić, Sanja.

By: Cvetnić, Sanja.
Material type: ArticleArticlePublisher: 2016Description: 9-21 str.Other title: Emilij Laszowski and Art as Historical Evidence: Painting of Nativity and Adoration of the Shepherds from Ozalj [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.05 | Emilij Laszowski, Ozalj, Ramon Frederic de Vilana Perles i Camarasa, barokno slikarstvo, Napulj, Cesare Fracanzano | Emilij Laszowski, Ozalj, Ramon Frederic de Vilana Perles i Camarasa, Baroque painting, Cesare Fracanzano In: Stoljeće nakon Laszowskog: zbornik radova sa znanstveno-stručnog skupa str. 9-21Summary: Emilij Laszowski pristupao je likovnoj, pa i graditeljskoj, baštini kao svjedoku vremena, a ne kao stilskom ili atributivnom problemu. Ovdje je izdvojena uloga Laszowskoga u zaštiti slike Rođenje Isusovo i poklonstvo pastira iz kapele Staroga grada Ozlja, sada u Strossmayerovoj galeriji u Zagrebu. Slika pripada napuljskoj školi, što je neuobičajeno u hrvatskoj baštini, a posebno u onoj kontinentalnoj. Moćni Katalonac Ramon Frederic de Vilana-Perles i Camarasa, tajnik španjolske kancelarije, blizak Karlu VI. Habsburgu najvjerojatniji je posrednik njezina dolaska u Hrvatsku. Kao vlasnik Ozaljskoga vlastelinstva mogao je dobaviti sliku iz Napuljskoga Kraljevstva, gdje je imao posjede, obitelj (brata) i poslovne veze.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Emilij Laszowski pristupao je likovnoj, pa i graditeljskoj, baštini kao svjedoku vremena, a ne kao stilskom ili atributivnom problemu. Ovdje je izdvojena uloga Laszowskoga u zaštiti slike Rođenje Isusovo i poklonstvo pastira iz kapele Staroga grada Ozlja, sada u Strossmayerovoj galeriji u Zagrebu. Slika pripada napuljskoj školi, što je neuobičajeno u hrvatskoj baštini, a posebno u onoj kontinentalnoj. Moćni Katalonac Ramon Frederic de Vilana-Perles i Camarasa, tajnik španjolske kancelarije, blizak Karlu VI. Habsburgu najvjerojatniji je posrednik njezina dolaska u Hrvatsku. Kao vlasnik Ozaljskoga vlastelinstva mogao je dobaviti sliku iz Napuljskoga Kraljevstva, gdje je imao posjede, obitelj (brata) i poslovne veze.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//