Normal view MARC view ISBD view

Usporedba dvije verzije testa implicitnih asocijacija za mjerenje motiva za moći / Maja Parmač Kovačić, Zvonimir Galić, Marija Kušan.

By: Parmač, Kovačić, Maja.
Contributor(s): Galić, Zvonimir [aut] | Kušan, Marija [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 175-189 str.Other title: Comparison of two versions of the implicit association test for power motive measurement [Naslov na engleskom:].Subject(s): Test implicitnih asocijacija; motiv za moći; implicitni motivi; eksplicitni motiviOnline resources: Elektronička verzija članka (Hrčak) In: Suvremena psihologija 18 (2015), 2; str. 175-189Abstract: Cilj istraživanja bio je usporediti valjanost dviju verzija Testa implicitnih asocijacija (IAT) za mjerenje implicitnog motiva za moći. U prvoj verziji IAT-a kao kategorije atributa koristili smo prirodne antonime “moć” i “nemoć”, dok smo u drugoj verziji IAT-a koristili evaluativno ujednačenije kategorije “dominacija” i “suradnja”. U istraživanju je sudjelovao uzorak studenata psihologije (N=73). Uz podatke na dvije verzije IAT-a, prikupili smo samoprocjene na eksplicitnoj mjeri motiva za moći, dvije mjere intrinzične i ekstrinzične motivacije te procjene dominantnosti od strane bliskih osoba. Iako su obje verzije IAT-a imale zadovoljavajuću pouzdanost, IAT “dominacija-suradnja” pokazao se valjanijom mjerom implicitnog motiva za moći. Za razliku od IAT-a “moć-nemoć” koji nije značajno korelirao ni s jednom od korištenih mjera, IAT “dominacija-suradnja” je imao značajne i umjereno visoke korelacije sa samoprocjenama i procjenama dominantnosti te obje mjere intrinzične motivacije.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Cilj istraživanja bio je usporediti valjanost dviju verzija Testa implicitnih asocijacija (IAT) za mjerenje implicitnog motiva za moći. U prvoj verziji IAT-a kao kategorije atributa koristili smo prirodne antonime “moć” i “nemoć”, dok smo u drugoj verziji IAT-a koristili evaluativno ujednačenije kategorije “dominacija” i “suradnja”.
U istraživanju je sudjelovao uzorak studenata psihologije (N=73). Uz podatke na dvije verzije IAT-a, prikupili smo samoprocjene na eksplicitnoj mjeri motiva za moći, dvije mjere intrinzične i ekstrinzične motivacije te procjene dominantnosti od strane bliskih
osoba. Iako su obje verzije IAT-a imale zadovoljavajuću pouzdanost, IAT “dominacija-suradnja” pokazao se valjanijom mjerom implicitnog motiva za moći. Za razliku od IAT-a “moć-nemoć” koji nije značajno korelirao ni s jednom od korištenih mjera, IAT “dominacija-suradnja” je imao značajne i umjereno visoke korelacije sa samoprocjenama
i procjenama dominantnosti te obje mjere intrinzične motivacije.

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//