Normal view MARC view ISBD view

Što su nam između redaka rekli Petilija Saturnina i Firm? Dva neobjavljena rimska natpisa iz Muzeja grada Trogira / Dino Demicheli.

By: Demicheli, Dino.
Material type: ArticleArticlePublisher: 2015Description: 37-47 str.Other title: What have Petilia Saturnina and Firmus told us between the lines? Two unpublished inscriptions from Trogir city museum [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.07 | Trogir, Tragurij, antika, epigrafija, klesarstvo, oslobođenici, onomastika | Trogir, Tragurium, Roman era, epigraphy, stone carving, freedmen, onomastics In: Klesarstvo i graditeljstvo 26 (2015), 1-2 ; str. 37-47Summary: Rad opisuje dva neobjavljena rimskodobna natpisa pronađena na području Trogira, a radi se o jednom nadgrobnom i jednom zavjetnom natpisu. Na prvi pogled, osim što upotpunjuju onomastičku sliku antičkog Tragurija, čini se da nema nekih drugih bitnih podataka na ovim natpisima. Ipak, po svome izgledu i načinu na koji su klesani, ovi spomenici donose zanimljive podatke iz nešto drugačije perspektive, one klesarskih radionica, pismenosti ondašnjeg stanovništva i njihovog materijalnog statusa. Jedan je spomenik nastao u nekoj od službenih klesarskih radionica, no ostao je na neki način nedovršen, dok je drugi najvjerojatnije djelo priučenog klesara i po svoj prilici dovršen, usprkos neuglednim slovima i gramatičkoj pogrešci na njemu. Ovi natpisi na neki način odražavaju prilike nižeg sloja pučanstva, koji nam je često skriven, pa su ovi spomenici doprinos njegovom proučavanju za razdoblje druge pol. 2. i prve pol. 3. st.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Rad opisuje dva neobjavljena rimskodobna natpisa pronađena na području Trogira, a radi se o jednom nadgrobnom i jednom zavjetnom natpisu. Na prvi pogled, osim što upotpunjuju onomastičku sliku antičkog Tragurija, čini se da nema nekih drugih bitnih podataka na ovim natpisima. Ipak, po svome izgledu i načinu na koji su klesani, ovi spomenici donose zanimljive podatke iz nešto drugačije perspektive, one klesarskih radionica, pismenosti ondašnjeg stanovništva i njihovog materijalnog statusa. Jedan je spomenik nastao u nekoj od službenih klesarskih radionica, no ostao je na neki način nedovršen, dok je drugi najvjerojatnije djelo priučenog klesara i po svoj prilici dovršen, usprkos neuglednim slovima i gramatičkoj pogrešci na njemu. Ovi natpisi na neki način odražavaju prilike nižeg sloja pučanstva, koji nam je često skriven, pa su ovi spomenici doprinos njegovom proučavanju za razdoblje druge pol. 2. i prve pol. 3. st.

Projekt MZOS projekt 130-0000000-0825

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//