Normal view MARC view ISBD view

Dva lica istoga događaja : usporedni prikaz Alfierijeve tragedije "Filippo" i talijanske inačice libreta za Verdijevu operu "Don Carlos" / Katja Radoš-Perković.

By: Radoš-Perković, Katja.
Material type: ArticleArticlePublisher: 2015Description: 19-30 str.Other title: Two Faces of the Same Story: Comparative Analysis of Alfieri’s Tragedy "Filippo" and the Italian Version of the Libretto for Verdi’s "Don Carlos" [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.03 | Verdi, Alfieri, Don Carlos, Filip II, libreto, tragedija hrv | Verdi, Alfieri, Don Carlos, Phillip II, libretto, tragedy eng In: Književna smotra : časopis za svjetsku književnost 175 (2015), 1 ; str. 19-30Summary: Članak se bavi usporednim prikazom tragedije "Filippo" Vittorija Alfierija i libreta za operu "Don Carlos" Giuseppea Verdija, temeljenih na istoj pseudopovijesnoj priči o španjolskome princu Don Carlosu kojega otac, kralj Filip II daje pogubiti zbog ljubomore. U članku se najprije predočuje neke temeljne razlike između primarnih tekstova i jednoga od prvih relevantnih izvora na tu temu, povijesne pripovijesti "Dom Carlos" francuskog autora Césara Vicharda de Saint-Réala. Budući da se u operni libreto izrijekom temelji na Schillerovoj drami "Don Karlos, Infant von Spanien", članak uzima u obzir i neke važne odnose između ta dva djela. U analizi su posebno istaknute razlike u koncepciji prostora radnje, koja je dijametralno suprotna u Alfieriju i Verdiju, u izboru i karakterizaciji likova, te u slaganju motiva crpljenih iz spomenutih izvora.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Članak se bavi usporednim prikazom tragedije "Filippo" Vittorija Alfierija i libreta za operu "Don Carlos" Giuseppea Verdija, temeljenih na istoj pseudopovijesnoj priči o španjolskome princu Don Carlosu kojega otac, kralj Filip II daje pogubiti zbog ljubomore. U članku se najprije predočuje neke temeljne razlike između primarnih tekstova i jednoga od prvih relevantnih izvora na tu temu, povijesne pripovijesti "Dom Carlos" francuskog autora Césara Vicharda de Saint-Réala. Budući da se u operni libreto izrijekom temelji na Schillerovoj drami "Don Karlos, Infant von Spanien", članak uzima u obzir i neke važne odnose između ta dva djela. U analizi su posebno istaknute razlike u koncepciji prostora radnje, koja je dijametralno suprotna u Alfieriju i Verdiju, u izboru i karakterizaciji likova, te u slaganju motiva crpljenih iz spomenutih izvora.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//