Normal view MARC view ISBD view

Il nostro sesso è perfetto : strategije otpora u posvetnoj poslanici Marije Gundulić (1582) / Francesca Maria Gabrielli.

By: Gabrielli, Francesca Maria.
Material type: ArticleArticlePublisher: 2016Description: 100-117 str.Other title: Il nostro sesso è perfetto: strategies of defiance in the dedicatory letter by Marija Gundulić (1582) [Naslov na engleskom :].Subject(s): 6.03 | Marija Gundulić (Maria Gondola), posvetna poslanica, Nikola Vitov Gučetić (Niccolò Vito di Gozze) hrv | Marija Gundulić (Maria Gondola), dedicatory letter, Nikola Vitov Gučetić (Niccolò Vito di Gozze) eng In: Crveni ocean: prakse, taktike i strategije rodnog otpora str. 100-117Čale Feldman, Lada... [et al.]Summary: U radu se iznosi čitanje polemički intonirane posvetne poslanice koju dubrovačka plemkinja Marija Gundulić piše u srpnju 1582. godine kao predgovor djelu Discorsi sopra le Metheore d'Aristotele svojega muža, filozofa i polihistora Nikole Vitova Gučetića. Autorica se služi liminalnim paratekstualnim okvirom kako bi suprugov prirodnofilozofski dijalog posvetila svojoj znamenitoj i učenoj prijateljici Cvijeti Zuzorić, čiju hvalu izražava u neoplatoničkom duhu. Marija Gundulić naslovljenicu međutim ne prikazuje isključivo u konvencionalnoj funkciji zaštitnice matičnoga teksta, nego i kao žensku figuru kojoj je i samoj potrebna zaštita, budući da je žrtva diskriminacijskog napada dubrovačke zajednice. Obranom Cvijete Zuzorić od "zavidnih" stanovnika Grada Marija Gundulić se u ime ženske solidarnosti hrabro suprotstavlja mitotvornim predodžbama o harmoničnom društvenom poretku Dubrovačke Republike koje promiče vladajuća elita, što najvjerojatnije uzrokuje odluku da se prvo izdanje knjige (1584.) žurno povuče. Obrana pojedinačne žene prerasta u obranu cjelokupnoga ženskog roda, što je autorica artikulira u skladu s topikom humanističko-renesansne rasprave o ženi i ženskome (querelle des femmes), pritom se oslanjajući na argumentaciju kojom njezin muž zagovara tezu o intelektualnoj premoći žena nad muškarcima u posvetnoj poslanici što popraćuje njegove neoplatoničke dijaloge na temu ljepote i ljubavi (1581.), a u kojima se Cvijeta Zuzorić i Marija Gundulić pojavljuju kao jedine sudionice filozofski zahtjevne dijaloške rasprave. Prilog razmatra suodnos spomenutih djela - dvaju dijaloga u Platonovu duhu te njihova parateksta iz pera Nikole Vitova Gučetića s jedne strane i posvetne poslanice Marije Gundulić s druge - te nastoji osvijetliti pomnu strategiju kojom se autorica oslanja na supružnikova djela da bi se od njih istovremeno udaljila, na taj način ostvarujući feministički potencijal svojega prikaza žene i ženskoga.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

U radu se iznosi čitanje polemički intonirane posvetne poslanice koju dubrovačka plemkinja Marija Gundulić piše u srpnju 1582. godine kao predgovor djelu Discorsi sopra le Metheore d'Aristotele svojega muža, filozofa i polihistora Nikole Vitova Gučetića. Autorica se služi liminalnim paratekstualnim okvirom kako bi suprugov prirodnofilozofski dijalog posvetila svojoj znamenitoj i učenoj prijateljici Cvijeti Zuzorić, čiju hvalu izražava u neoplatoničkom duhu. Marija Gundulić naslovljenicu međutim ne prikazuje isključivo u konvencionalnoj funkciji zaštitnice matičnoga teksta, nego i kao žensku figuru kojoj je i samoj potrebna zaštita, budući da je žrtva diskriminacijskog napada dubrovačke zajednice. Obranom Cvijete Zuzorić od "zavidnih" stanovnika Grada Marija Gundulić se u ime ženske solidarnosti hrabro suprotstavlja mitotvornim predodžbama o harmoničnom društvenom poretku Dubrovačke Republike koje promiče vladajuća elita, što najvjerojatnije uzrokuje odluku da se prvo izdanje knjige (1584.) žurno povuče. Obrana pojedinačne žene prerasta u obranu cjelokupnoga ženskog roda, što je autorica artikulira u skladu s topikom humanističko-renesansne rasprave o ženi i ženskome (querelle des femmes), pritom se oslanjajući na argumentaciju kojom njezin muž zagovara tezu o intelektualnoj premoći žena nad muškarcima u posvetnoj poslanici što popraćuje njegove neoplatoničke dijaloge na temu ljepote i ljubavi (1581.), a u kojima se Cvijeta Zuzorić i Marija Gundulić pojavljuju kao jedine sudionice filozofski zahtjevne dijaloške rasprave. Prilog razmatra suodnos spomenutih djela - dvaju dijaloga u Platonovu duhu te njihova parateksta iz pera Nikole Vitova Gučetića s jedne strane i posvetne poslanice Marije Gundulić s druge - te nastoji osvijetliti pomnu strategiju kojom se autorica oslanja na supružnikova djela da bi se od njih istovremeno udaljila, na taj način ostvarujući feministički potencijal svojega prikaza žene i ženskoga.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//