Normal view MARC view ISBD view

Suvremene metode istraživanja i prezentacije nacionalne prirodne baštine - primjer uporabe 3D tehnologija u paleontološkim istraživanjima / Stančić, Hrvoje.

By: Stančić, Hrvoje.
Material type: ArticleArticleDescription: str.Other title: Modern methods of research and presentation of national natural heritage - example of 3D technologies in paleontological research [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.04 | prirodna baština; paleontološka zbirka; 3D digitalizacija; istraživanje; prezentacija nacionalne prirodne baštine | natural heritage; paleontological collection; 3D digitization; research; presentation of national natural heritageOnline resources: Elektronička verzija | Elektronička verzija In: Svečano obilježavanje 60. obljetnice osnutka i rada Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara (2015 ; Zagreb)Summary: Objekti hrvatske prirodne baštine mogu se vidjeti u muzejima ili u prostoru izvan njih. Mnoštvo je onih koji su jednako vrijedni, ali su u spremištima i nedostupni javnosti. Dio njih je obrađen u znanstvenim i stručnim radovima, a dio prezentiran na konferencijama ili putem mrežnih stranica. No, uglavnom je riječ o fotografijama kojima se ponekad teško stječe pravi dojam trodimenzionalnosti ili veličine. Tehnologije 3D digitalizacije postaju sve pristupačnije te se, iako su proizišle iz područja industrijske proizvodnje, danas sve više pojavljuju u domeni kulturne i prirodne baštine. Autor analizira kako razviti metodologiju procesa oblikovanja, prikaza i zaštite elemenata hrvatske prirodne baštine korištenjem 3D tehnologija te kako digitalizirane 3D objekte hrvatske prirodne baštine u domeni fosilnih materijala (paleontološka zbirka) zaštititi, promovirati i učiniti globalno dostupnima za daljnja istraživanja. Konačno, prikazat će se rezultati pilot-projekta 3D digitalizacije ostvarenoga između Filozofskoga fakulteta, Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Objekti hrvatske prirodne baštine mogu se vidjeti u muzejima ili u prostoru izvan njih. Mnoštvo je onih koji su jednako vrijedni, ali su u spremištima i nedostupni javnosti. Dio njih je obrađen u znanstvenim i stručnim radovima, a dio prezentiran na konferencijama ili putem mrežnih stranica. No, uglavnom je riječ o fotografijama kojima se ponekad teško stječe pravi dojam trodimenzionalnosti ili veličine. Tehnologije 3D digitalizacije postaju sve pristupačnije te se, iako su proizišle iz područja industrijske proizvodnje, danas sve više pojavljuju u domeni kulturne i prirodne baštine. Autor analizira kako razviti metodologiju procesa oblikovanja, prikaza i zaštite elemenata hrvatske prirodne baštine korištenjem 3D tehnologija te kako digitalizirane 3D objekte hrvatske prirodne baštine u domeni fosilnih materijala (paleontološka zbirka) zaštititi, promovirati i učiniti globalno dostupnima za daljnja istraživanja. Konačno, prikazat će se rezultati pilot-projekta 3D digitalizacije ostvarenoga između Filozofskoga fakulteta, Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//