Normal view MARC view ISBD view

Komentar na Raspravu Belaj et al. "Antropolog na hodočašću o problemu razumijevanja i tumačenja iskustava" / Hrvoje Čargonja.

By: Čargonja, Hrvoje.
Material type: ArticleArticleDescription: 13-18 str.Other title: Commentary on Discussion Belaj et. al "Anthropologist on Pilgrimage. On the Problem of Understanding and Interpreting Experience".Subject(s): iskustva; religijska iskustva; antropologija hodočašća; kulturna antropologija In: Etnološka tribina : godišnjak Hrvatskog etnološkog društva 40 (2010), 33; str. 13-18Summary: Razumijevanje (subjektivnih) iskustava susreta s drugom realnošću, sa svetim, i percepcije toga svetog, podrazumijeva ne samo prihvaćanje vjerovanja da sveto postoji samo po sebi i da je u kontekstu hodočasničkog fenomena locirano u mjestu već i vlastito iskustvo takva vjerovanja. Premda se problemi istražživanja i razumijevanja izravnih iskustava (ne samo hodočasničkih), mehanizama kojima su izazvani te njihova praktičnog učinka u pravilu tumače metodološškim ili interpretacijskim ograničenjima, u radu se nekolicinom pojedinosti iz antropologije hodočašća nudi stav kako problematičnost kulturnoantropološškog bavljenja iskustvima prije ležži u intradisciplinarnom vrednovanju iskustava kulturnih antropologa samih.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Razumijevanje (subjektivnih) iskustava susreta s drugom realnošću, sa svetim, i percepcije toga svetog, podrazumijeva ne samo prihvaćanje vjerovanja da sveto postoji samo po sebi i da je u kontekstu hodočasničkog fenomena locirano u mjestu već i vlastito iskustvo takva vjerovanja. Premda se problemi istražživanja i razumijevanja izravnih iskustava (ne samo hodočasničkih), mehanizama kojima su izazvani te njihova praktičnog učinka u pravilu tumače metodološškim ili interpretacijskim ograničenjima, u radu se nekolicinom pojedinosti iz antropologije hodočašća nudi stav kako problematičnost kulturnoantropološškog bavljenja iskustvima prije ležži u intradisciplinarnom vrednovanju iskustava kulturnih antropologa samih.

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//