Normal view MARC view ISBD view

Politička mjesta u tranziciji: sjećanje na Josipa Broza Tita i Franju Tuđmana u suvremenoj Hrvatskoj / Marijana Belaj ; Nevena Škrbić Alempijević.

By: Belaj, Marijana.
Contributor(s): Škrbić Alempijević, Nevena [aut].
Material type: ArticleArticlePublisher: 2015Description: 10-10 str.Other title: Political Places in Transition: Memory of Josip Broz Tito and Franjo Tuđman in Contemporary Croatia [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.08 | političko mjesto; društveno sjećanje; Josip Broz Tito; Franjo Tuđman; Kumrovec; Veliko Trgovišće | political place; social memory; Josip Broz Tito; Franjo Tuđman; Kumrovec; Veliko Trgovišće In: Tranzicija i kulturno pamćenje str. 10-10Abstract: Fokus izlaganja je na međuodnosu društveno-političke tranzicije te uspostave mjesta sjećanja. Polazimo od toga da društveno-politička tranzicija utječe na dinamiku društvenog sjećanja, odnosno na njegovu transformaciju, pri čemu su dominantne politike pamćenja združene s imperativom zaborava onih sjećanja koja su povezana s prethodnim društveno-političkim identitetom i vrijednostima zajednice (Assmann, Connerton). U radu usporedno analiziramo politike propisivanja i izvedbe sjećanja na primjeru odabira i materijalizacije segmenta biografije dviju istaknutih povijesnih ličnosti, Josipa Broza Tita i Franje Tuđmana. Zanimaju nas strategije i mehanizmi putem kojih se dva zagorska sela, njihova rodna mjesta, politiziraju te pretvaraju u mjesta sjećanja u dvama različitim društveno-političkim razdobljima, u skladu s aktualnom političkom ideologijom i poželjnim svjetonazorom. U tom kontekstu govorit ćemo o rodnim kućama (muzejima) i spomenicima kao o mnemoničkim institucijama putem kojih se nastoji formalizirati, objektivizirati, iskazati, čuvati, prenijeti i potaknuti društveno sjećanje. Također ćemo promatrati taktike društvenog zaborava, odnosno brisanja određenih slojeva sjećanja iz tih političkih mjesta, izazvanih smjenama mnemonijskih paradigmi. Usmjerit ćemo se i na određene prigode tijekom kojih se priziva i slavi sjećanje. U oboma je slučajevima riječ o ključnom datumu izabranom u okviru politika pamćenja, o rođendanima ovih dviju povijesnih ličnosti. Analizom praksi u tim prigodama, koje promatramo kao aktualizacije društvenog sjećanja, nastojat ćemo odgovoriti na pitanje što nam te prigode govore o odnosu prema prošlosti u suvremenoj Hrvatskoj.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Fokus izlaganja je na međuodnosu društveno-političke tranzicije te uspostave mjesta sjećanja. Polazimo od toga da društveno-politička tranzicija utječe na dinamiku društvenog sjećanja, odnosno na njegovu transformaciju, pri čemu su dominantne politike pamćenja združene s imperativom zaborava onih sjećanja koja su povezana s prethodnim društveno-političkim identitetom i vrijednostima zajednice (Assmann, Connerton). U radu usporedno analiziramo politike propisivanja i izvedbe sjećanja na primjeru odabira i materijalizacije segmenta biografije dviju istaknutih povijesnih ličnosti, Josipa Broza Tita i Franje Tuđmana. Zanimaju nas strategije i mehanizmi putem kojih se dva zagorska sela, njihova rodna mjesta, politiziraju te pretvaraju u mjesta sjećanja u dvama različitim društveno-političkim razdobljima, u skladu s aktualnom političkom ideologijom i poželjnim svjetonazorom. U tom kontekstu govorit ćemo o rodnim kućama (muzejima) i spomenicima kao o mnemoničkim institucijama putem kojih se nastoji formalizirati, objektivizirati, iskazati, čuvati, prenijeti i potaknuti društveno sjećanje. Također ćemo promatrati taktike društvenog zaborava, odnosno brisanja određenih slojeva sjećanja iz tih političkih mjesta, izazvanih smjenama mnemonijskih paradigmi. Usmjerit ćemo se i na određene prigode tijekom kojih se priziva i slavi sjećanje. U oboma je slučajevima riječ o ključnom datumu izabranom u okviru politika pamćenja, o rođendanima ovih dviju povijesnih ličnosti. Analizom praksi u tim prigodama, koje promatramo kao aktualizacije društvenog sjećanja, nastojat ćemo odgovoriti na pitanje što nam te prigode govore o odnosu prema prošlosti u suvremenoj Hrvatskoj.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//