Normal view MARC view ISBD view

Ličnost kao medijator i moderator odnosa životnog standarda i zadovoljstva životom / Ana Butković, Tena Vukasović Hlupić, Denis Bratko.

By: Butković, Ana.
Contributor(s): Bratko, Denis [aut] | Vukasović Hlupić, Tena [aut].
Material type: ArticleArticleOther title: Personality as a mediator and moderator of life standard and life satisfaction relationship [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | životni standard; zadovoljstvo životom; ličnost | life standard; life satisfaction; personality In: 21. Naučni skup: Empirijska istraživanja u psihologijiAbstract: Prijašnja istraživanja pokazala su da su prihodi povezani sa zadovoljstvom životom, kao i da su osobine ličnosti važni prediktori zadovoljstva životom. U novije vrijeme, istraživanja su se bavila ulogom osobina ličnosti za odnos prihoda i zadovoljstva životom. Rezultati istraživanja provedenih na podacima iz panel istraživanja u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Australiji pokazuju da su osobine ličnosti važni moderatori tog odnosa. U ovom istraživanju provjeravali smo medijacijski i moderatorski efekt osobina ličnosti na odnos životnog standarda i zadovoljstva životom. Na uzorku od 397 sudionika (55% žena) dobi između 22 i 47 godina (M = 31.23, SD = 8.71) prikupljeni su podaci o životnom standardu kućanstva, osobinama ličnosti i zadovoljstvu životom. Provedene analize nisu potvrdile moderatorski efekt osobina ličnosti na odnos životnog standarda i zadovoljstva životom, ali dobiveni su značajni glavni efekti i životnog standarda i osobina ličnosti na zadovoljstvo životom. No, pokazalo se da su ekstraverzija (z = 2.78, p = 0.005) i otvorenost k iskustvu (z = 2.37, p = 0.018) djelomični medijatori odnosa životnog standarda i zadovoljstva životom.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Prijašnja istraživanja pokazala su da su prihodi povezani sa zadovoljstvom životom, kao i da su osobine ličnosti važni prediktori zadovoljstva životom. U novije vrijeme, istraživanja su se bavila ulogom osobina ličnosti za odnos prihoda i zadovoljstva životom. Rezultati istraživanja provedenih na podacima iz panel istraživanja u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Australiji pokazuju da su osobine ličnosti važni moderatori tog odnosa. U ovom istraživanju provjeravali smo medijacijski i moderatorski efekt osobina ličnosti na odnos životnog standarda i zadovoljstva životom. Na uzorku od 397 sudionika (55% žena) dobi između 22 i 47 godina (M = 31.23, SD = 8.71) prikupljeni su podaci o životnom standardu kućanstva, osobinama ličnosti i zadovoljstvu životom. Provedene analize nisu potvrdile moderatorski efekt osobina ličnosti na odnos životnog standarda i zadovoljstva životom, ali dobiveni su značajni glavni efekti i životnog standarda i osobina ličnosti na zadovoljstvo životom. No, pokazalo se da su ekstraverzija (z = 2.78, p = 0.005) i otvorenost k iskustvu (z = 2.37, p = 0.018) djelomični medijatori odnosa životnog standarda i zadovoljstva životom.

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//