Normal view MARC view ISBD view

Meta-analiza istraživanja genetskoga i okolinskoga doprinosa individualnim razlikama u ličnosti / Tena Vukasović Hlupić, Denis Bratko.

By: Vukasović Hlupić, Tena.
Contributor(s): Bratko, Denis [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 230-230 str.Other title: Genetic and environmental contributions to individual differences in personality: A meta-analysis [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | ličnost; osobinski modeli ličnosti; heritabilnost; meta-analiza | personality; personality models; heritability; meta-analysisOnline resources: Click here to access online In: 22. Dani Ramira i Zorana Bujasa str. 230-230Abstract: Cilj ove meta-analize bio je sistematizirati znanje u području heritabilnosti ličnosti te ispitati postoje li razlike u procjeni heritabilnosti ovisno o vrsti bihevioralno-genetičkog nacrta istraživanja i vrsti osobinskog modela ličnosti. Dosadašnja istraživanja u području genetike ponašanja pokazuju da su individualne razlike u ličnosti dijelom genetski posredovane, a ovisno o nacrtu istraživanja i modelu ličnosti zabilježene su određene varijacije u procjenama. Postupak meta-analize dokumentiran je kroz jasno i jednoznačno definirane istraživačke probleme, kriterije uključivanja i isključivanja, izradu kodnog plana i kodne knjižice, višestruko nezavisno kodiranje, korištenje adekvatnih statističkih postupaka te uz svijest o potencijalnim izvorima invalidnosti i potrebnim korektivnim postupcima. Nakon opsežnog pretraživanja literature te isključivanja veličina učinaka koje su zadovoljile neki od kriterija isključivanja, formiran je konačan uzorak od 62 nezavisne veličine učinka. Analizom je utvrđeno kako je 39% individualnih razlika u ličnosti rezultat djelovanja genetskih doprinosa, dok je 61% rezultat djelovanja okolinskih doprinosa. Ovaj zaključak ostao je nepromijenjen i nakon provedbe korekcije za pristranost u objavljivanju. Prilikom testiranja potencijalnog moderatorskog utjecaja na veličinu učinka, utvrđeno je da vrsta osobinskog modela ličnosti nije značajan moderator, dok je vrsta nacrta istraživanja statistički značajan moderator i to u smjeru sustavno viših procjena relativnog genetskog doprinosa u istraživanjima blizanaca (47%) u odnosu na porodična istraživanja i istraživanja usvajanja (23%). Razmotrene su smjernice za buduća primarna istraživanja kao i ograničenja ove meta-analize.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Cilj ove meta-analize bio je sistematizirati znanje u području heritabilnosti ličnosti te ispitati postoje li razlike u procjeni heritabilnosti ovisno o vrsti bihevioralno-genetičkog nacrta istraživanja i vrsti osobinskog modela ličnosti. Dosadašnja istraživanja u području genetike ponašanja pokazuju da su individualne razlike u ličnosti dijelom genetski posredovane, a ovisno o nacrtu istraživanja i modelu ličnosti zabilježene su određene varijacije u procjenama. Postupak meta-analize dokumentiran je kroz jasno i jednoznačno definirane istraživačke probleme, kriterije uključivanja i isključivanja, izradu kodnog plana i kodne knjižice, višestruko nezavisno kodiranje, korištenje adekvatnih statističkih postupaka te uz svijest o potencijalnim izvorima invalidnosti i potrebnim korektivnim postupcima. Nakon opsežnog pretraživanja literature te isključivanja veličina učinaka koje su zadovoljile neki od kriterija isključivanja, formiran je konačan uzorak od 62 nezavisne veličine učinka. Analizom je utvrđeno kako je 39% individualnih razlika u ličnosti rezultat djelovanja genetskih doprinosa, dok je 61% rezultat djelovanja okolinskih doprinosa. Ovaj zaključak ostao je nepromijenjen i nakon provedbe korekcije za pristranost u objavljivanju. Prilikom testiranja potencijalnog moderatorskog utjecaja na veličinu učinka, utvrđeno je da vrsta osobinskog modela ličnosti nije značajan moderator, dok je vrsta nacrta istraživanja statistički značajan moderator i to u smjeru sustavno viših procjena relativnog genetskog doprinosa u istraživanjima blizanaca (47%) u odnosu na porodična istraživanja i istraživanja usvajanja (23%). Razmotrene su smjernice za buduća primarna istraživanja kao i ograničenja ove meta-analize.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//