Normal view MARC view ISBD view

Intimne veze u kontekstu: odnos vanjskog stresa, samoefikasnosti u intimnom odnosu i zadovoljstva vezom / Ivana Bahun, Aleksandra Huić.

By: Bahun, Ivana.
Contributor(s): Huić, Aleksandra [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 5-16 str.Other title: Intimate relationships in context: stress spillover, relationship efficacy, and relationship satisfaction [Naslov na engleskom]. In: Primenjena psihologija 10 (2017), 1 ; str. 5-16Abstract: U novije vrijeme istraživanja su pokazala da je stres doživljen izvan partnerskog odnosa negativno povezan s procenama različitih ishoda intimne veze, kao što je zadovoljstvo vezom. Međutim, točni mehanizmi putem kojih ovaj fenomen, poznat pod nazivom stress spillover ili prelevanje stresa, ostvaruje svoj uticaj nisu u potpunosti razjašnjeni. Osim toga, većina istraživanja sprovedena je na bračnim parovima, dok se manje zna o njegovim efektima unutar hodanja. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati odnos između vanjskog stresa, percepcije samoefikasnosti u intimnom odnosu i zadovoljstva vezom na prelasku u odraslu dob. U istraživanju je sudelovalo ukupno 390 osoba u dobi između 18 i 35 godina, koje su u vezi duljoj od šest mjeseci, a ne žive s partnerom. Ispitani su izvori vanjskog stresa, stupanj percipiranog stresa, doživljaj samoefikasnosti u intimnom odnosu, zadovoljstvo vezom i neke karakteristike veze. Rezultati su pokazali da je stres doživljen izvan partnerskog odnosa negativno povezan sa zadovoljstvom vezom. I izraženost izvora vanjskog stresa i percipirani stres značajno pridonose objašnjavanju zadovoljstva vezom. Rezultati upućuju na posredujući učinak osjećaja samoefikasnosti u intimnom odnosu na povezanost između izvora vanjskog stresa i percipiranog stresa te zadovoljstva vezom. Što je više izvora vanjskog stresa i percipiranog stresa, to je procena samoefikasnosti u intimnom odnosu manja, a manja samoefikasnost povezana je s manjim zadovoljstvom vezom. Nalazi ukazuju na važnost samoregulacije za procese koji se odvijaju unutar intimnih odnosa na prelasku odraslu dob. Čini se kako niža samoefikasnost u intimnom odnosu pomaže objasniti negativne učinke prelevanja vanjskog stresa u partnerski odnos.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

U novije vrijeme istraživanja su pokazala da je stres doživljen izvan partnerskog odnosa negativno povezan s procenama različitih ishoda intimne veze, kao što je zadovoljstvo vezom. Međutim, točni mehanizmi putem kojih ovaj fenomen, poznat pod nazivom stress spillover ili prelevanje stresa, ostvaruje svoj uticaj nisu u potpunosti razjašnjeni. Osim toga, većina istraživanja sprovedena je na bračnim parovima, dok se manje zna o njegovim efektima unutar hodanja. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati odnos između vanjskog stresa, percepcije samoefikasnosti u intimnom odnosu i zadovoljstva vezom na prelasku u odraslu dob. U istraživanju je sudelovalo ukupno 390 osoba u dobi između 18 i 35 godina, koje su u vezi duljoj od šest mjeseci, a ne žive s partnerom. Ispitani su izvori vanjskog stresa, stupanj percipiranog stresa, doživljaj samoefikasnosti u intimnom odnosu, zadovoljstvo vezom i neke karakteristike veze. Rezultati su pokazali da je stres doživljen izvan partnerskog odnosa negativno povezan sa zadovoljstvom vezom. I izraženost izvora vanjskog stresa i percipirani stres značajno pridonose objašnjavanju zadovoljstva vezom. Rezultati upućuju na posredujući učinak osjećaja samoefikasnosti u intimnom odnosu na povezanost između izvora vanjskog stresa i percipiranog stresa te zadovoljstva vezom. Što je više izvora vanjskog stresa i percipiranog stresa, to je procena samoefikasnosti u intimnom odnosu manja, a manja samoefikasnost povezana je s manjim zadovoljstvom vezom. Nalazi ukazuju na važnost samoregulacije za procese koji se odvijaju unutar intimnih odnosa na prelasku odraslu dob. Čini se kako niža samoefikasnost u intimnom odnosu pomaže objasniti negativne učinke prelevanja vanjskog stresa u partnerski odnos.

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//