Normal view MARC view ISBD view

Druga strana medalje: konstrukcija i metrijske karakteristike Upitnika negativnog ponašanja trenera (UNPT) / Zrinka Greblo Jurakić, Gordana Keresteš.

By: Greblo Jurakić, Zrinka.
Contributor(s): Keresteš Gordana [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: str. 377-396.Other title: The other side of the medal: Development and metric characteristics of Negative Coaching Behavior Questionnaire (NCBQ) [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | stilovi rukovođenja, sport, trener, sportaši, psihometrijske karakteristike | leadership style, sport, coach, athletes, psychometric properties In: Psihologijske teme 26 (2017), 2; str. 377-396Abstract: U sportu, pobjeda i poraz se obično smatraju najrelevantnijim kriterijem procjene kompetentnosti sportskih trenera. Posljedično, negativna ponašanja trenera se nerijetko ignoriraju, što naročito dolazi do izražaja u slučajevima kada su takvi oblici ponašanja povezani sa sportskim uspjehom. S obzirom da su postojeći mjerni instrumenti dominantno namijenjeni procjeni pozitivnih aspekata trenerovog stila rukovođenja, osnovni cilj istraživanja bio je konstruirati i validirati upitnik Negativnog ponašanja trenera (UNPT). Dodatni cilj bio je ispitati razlikuju li se sportaši timskih i individualnih sportova u percepciji trenerovog ponašanja. Upitnik NPT se sastoji od 13 čestica raspoređenih na tri podljestvice: Neosjetljivost za osobnu dobrobit sportaša, Negativna povratna informacija i Usmjerenost na rezultat. U istraživanju u kojem su utvrđene psihometrijske karakteristike upitnika (faktorska struktura, pouzdanost, osjetljivost, konvergentna i divergentna valjanost) sudjelovali su studenti i studentice Kineziološkog fakulteta (n = 181). Rezultati istraživanja pokazali su da je UNPT valjan i pouzdan mjerni instrument koji se može koristiti u različitim istraživanjima u području sporta. Sukladno očekivanjima, veća zastupljenost negativnih i manja zastupljenost pozitivnih ponašanja trenera utvrđena je kod sudionika timskih sportova. Rezultati upućuju na potrebu za daljnjim istraživanjem uzroka, korelata i posljedica različitih oblika ponašanja sportskih trenera.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

U sportu, pobjeda i poraz se obično smatraju najrelevantnijim kriterijem procjene kompetentnosti sportskih trenera. Posljedično, negativna ponašanja trenera se nerijetko ignoriraju, što naročito dolazi do izražaja u slučajevima kada su takvi oblici ponašanja povezani sa sportskim uspjehom. S obzirom da su postojeći mjerni instrumenti dominantno namijenjeni procjeni pozitivnih aspekata trenerovog stila rukovođenja, osnovni cilj istraživanja bio je konstruirati i validirati upitnik Negativnog ponašanja trenera (UNPT). Dodatni cilj bio je ispitati razlikuju li se sportaši timskih i individualnih sportova u percepciji trenerovog ponašanja. Upitnik NPT se sastoji od 13 čestica raspoređenih na tri podljestvice: Neosjetljivost za osobnu dobrobit sportaša, Negativna povratna informacija i Usmjerenost na rezultat. U istraživanju u kojem su utvrđene psihometrijske karakteristike upitnika (faktorska struktura, pouzdanost, osjetljivost, konvergentna i divergentna valjanost) sudjelovali su studenti i studentice Kineziološkog fakulteta (n = 181). Rezultati istraživanja pokazali su da je UNPT valjan i pouzdan mjerni instrument koji se može koristiti u različitim istraživanjima u području sporta. Sukladno očekivanjima, veća zastupljenost negativnih i manja zastupljenost pozitivnih ponašanja trenera utvrđena je kod sudionika timskih sportova. Rezultati upućuju na potrebu za daljnjim istraživanjem uzroka, korelata i posljedica različitih oblika ponašanja sportskih trenera.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//