Normal view MARC view ISBD view

Predrasude prema imigrantima kod zagrebačkih maturanata: povezanost s osobinama ličnosti, desnom autoritarnosti i orijentacijom na socijalnu dominaciju / Jelena Matić, Ajana Löw, Denis Bratko.

By: Matić, Jelena.
Contributor(s): Löw, Ajana [aut] | Bratko, Denis [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 162-162 str.Other title: Personality and ideological bases of anti- immigrant prejudice among Croatian youth [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | predrasude prema imigrantima ; ličnost ; desna autoritarnost ; orijentacija na socijalnu dominaciju | anti-immigrant prejudice ; personality, right-wing authoritarianism ; social dominance orientation In: 23. Dani Ramira i Zorana Bujasa str. 162-162Abstract: Iako individualistički pristupi predrasudama imaju dugu tradiciju u psihologiji (Adorno i sur., 1950 ; Allport, 1954), nisu podjednako dobro istražene dispozicijske odrednice različitih tipova predrasuda. Primjerice, uočava se manjak istraživanja o povezanosti osobina ličnosti i stavova prema imigrantima, pogotovo u dijelu potencijalnih mehanizama koji su u podlozi te povezanosti (Gallego i Pardos- Prado, 2014). U ovom radu istražuju se stavovi mladih prema imigrantima u razdoblju nakon (ili tijekom) tzv. migrantske krize koja je Hrvatsku zahvatila krajem 2015. godine. Analizira se odnos između Big Five dimenzija ličnosti i predrasuda prema imigrantima te se ispituje moguća medijacija desne autoritarnosti i orijentacije na socijalnu dominaciju u odnosu otvorenosti prema iskustvu i ugodnosti (kao najrobusnijih osobinskih prediktora predrasuda) s predrasudama. Također, problematizira se doprinos korištenih varijabli u objašnjenju predrasuda prema imigrantima kod mladih. Istraživanje je provedeno u proljeće 2016. godine na reprezentativnom uzorku maturanata grada Zagreba i Zagrebačke županije (N=1050). Korišten je Big Five inventar ličnosti (John i Srivastava, 1999), skala desne autoritarnosti (Zakrisson, 2005), skala orijentacije na socijalnu dominaciju (Sidanius i Pratto, 1999) te novokonstruirana skala predrasuda prema imigrantima (Matić, 2015), validirana u predistraživanju (N=332). Rezultati upućuju na ambivalentan stav mladih prema imigrantima. Predrasude prema imigrantima su statistički značajno povezane s četiri od pet dimenzija ličnosti (s izuzetkom savjesnosti), pri čemu se najviša povezanost uočava između otvorenosti prema iskustvu i predrasuda, dok su ostale korelacije niske i upitnog praktičnog značaja. Otvorenost prema iskustvu povezana je s predrasudama izravno i neizravno, preko sklonosti osoba koje ostvaruju viši rezultat na otvorenosti da odbace desničarska uvjerenja. S druge strane, ugodnost je s predrasudama povezana isključivo neizravno, putem manje vjerojatnosti da će osobe koje ostvaruju viši rezultat na ugodnosti zagovarati hijerarhizaciju socijalnih odnosa. Konačno, rezultati sugeriraju da je varijablama ličnosti, desne autoritarnosti i socijalne dominacije objašnjivo oko trećine varijance predrasuda prema imigrantima kod mladih.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Iako individualistički pristupi predrasudama imaju dugu tradiciju u psihologiji (Adorno i sur., 1950 ; Allport, 1954), nisu podjednako dobro istražene dispozicijske odrednice različitih tipova predrasuda. Primjerice, uočava se manjak istraživanja o povezanosti osobina ličnosti i stavova prema imigrantima, pogotovo u dijelu potencijalnih mehanizama koji su u podlozi te povezanosti (Gallego i Pardos- Prado, 2014). U ovom radu istražuju se stavovi mladih prema imigrantima u razdoblju nakon (ili tijekom) tzv. migrantske krize koja je Hrvatsku zahvatila krajem 2015. godine. Analizira se odnos između Big Five dimenzija ličnosti i predrasuda prema imigrantima te se ispituje moguća medijacija desne autoritarnosti i orijentacije na socijalnu dominaciju u odnosu otvorenosti prema iskustvu i ugodnosti (kao najrobusnijih osobinskih prediktora predrasuda) s predrasudama. Također, problematizira se doprinos korištenih varijabli u objašnjenju predrasuda prema imigrantima kod mladih. Istraživanje je provedeno u proljeće 2016. godine na reprezentativnom uzorku maturanata grada Zagreba i Zagrebačke županije (N=1050). Korišten je Big Five inventar ličnosti (John i Srivastava, 1999), skala desne autoritarnosti (Zakrisson, 2005), skala orijentacije na socijalnu dominaciju (Sidanius i Pratto, 1999) te novokonstruirana skala predrasuda prema imigrantima (Matić, 2015), validirana u predistraživanju (N=332). Rezultati upućuju na ambivalentan stav mladih prema imigrantima. Predrasude prema imigrantima su statistički značajno povezane s četiri od pet dimenzija ličnosti (s izuzetkom savjesnosti), pri čemu se najviša povezanost uočava između otvorenosti prema iskustvu i predrasuda, dok su ostale korelacije niske i upitnog praktičnog značaja. Otvorenost prema iskustvu povezana je s predrasudama izravno i neizravno, preko sklonosti osoba koje ostvaruju viši rezultat na otvorenosti da odbace desničarska uvjerenja. S druge strane, ugodnost je s predrasudama povezana isključivo neizravno, putem manje vjerojatnosti da će osobe koje ostvaruju viši rezultat na ugodnosti zagovarati hijerarhizaciju socijalnih odnosa. Konačno, rezultati sugeriraju da je varijablama ličnosti, desne autoritarnosti i socijalne dominacije objašnjivo oko trećine varijance predrasuda prema imigrantima kod mladih.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//