Normal view MARC view ISBD view

Valjanost Testa uvjetovanog rezoniranja za agresivnost u predviđanju nepoželjnog organizacijskog ponašanja / Željko Jerneić, Zvonimir Galić, Maša Tonković Grabovac.

By: Jerneić, Željko.
Contributor(s): Galić, Zvonimir [aut] | Tonković Grabovac, Maša [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: str.Other title: Validity of Conditional reasoning test for agression in predicting counterproductive work behavior [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | Test uvjetovanog rezoniranja za agresivnost (CRT-A); implicitna ličnost; eksplicitne mjere ličnosti; nepoželjno organizacijsko ponašanje; dodana valjanost | Conditional reasoning test for agression (CRT-A); implicit personality; explicit personality measures; counterproductive work behaviors; incremental validityOnline resources: Elektronička verzija In: XX. Dani psihologije u ZadruAbstract: Test uvjetovanog rezoniranja za agresivnost (CRT-A) je noviji instrument za mjerenje implicitne ličnosti koji se dovodi u vezu s nepoželjnim organizacijskim ponašanjem (James i dr., 2004, James i Le Breton, 2012.). Test se temelji na pretpostavci da pojedinci skloni agresivnom ponašanju rezoniraju drugačije od pojedinaca sklonih neagresivnom, socijalno adaptivnom ponašanju. U skladu s tim, implicitno agresivni pojedinci trebali bi biti kognitivno pristrani pri odgovaranju na zadatke koji prividno mjere logičko rezoniranje jer koriste različite mehanizme opravdanja za agresivno ponašanje implementirane u predloženim „logičkim“ rješenjima testa. Budući da se agresivne tendencije nalaze u osnovi različitih oblika nepoželjnog organizacijskog ponašanja (NOP) za očekivati je povezanost implicitne agresivnosti i NOP-a. U prilog tome govore i nalazi jedne novije meta-analize (Berry, Sackett i Tobares, 2010) u kojoj je utvrđeno da je CRT-A povezan s NOP-om. Međutim, pošto su s NOP-om povezane i druge osobine ličnosti pitanje je kakva je njegova dodana valjanost. Da bismo odgovorili na to pitanje proveli smo istraživanje čiji je cilj bio ispitati ima li CRT-A dodanu valjanost u predviđanju NOP-a povrh eksplicitno mjerene agresivnosti i osobina obuhvaćenih petfaktorskim modelom ličnosti. Istraživanje je provedeno na prigodnom uzorku zaposlenika (N=355) iz različitih organizacija javnog i privatnog sektora. Zaposlenici su anonimno rješavali hrvatsku verziju CRT-A, petfaktorski upitnik ličnosti IPIP-50, Buss- Perryev upitnik agresivnosti (Buss i Perry, 1992) i na kraju upitnik nepoželjnog organizacijskog ponašanja (CWB-C ; Spector i dr., 2006.). Podatke o nepoželjnim organizacijskim ponašanjima zaposlenika prikupili smo i od njihovih kolega s posla koji su također anonimno ispunili CWB- C. Na taj način smo valjanost CRT-A mogli provjeriti u odnosu na dvije kriterijske mjere NOP-a: samoprocjene i procjene drugih. Te su provjere pokazale da je CRT-A značajno povezan sa samoprocjenama NOP-a te da ima dodanu valjanost i u odnosu na eksplicitno mjerenu agresivnost i u odnosu na dimenzije petfaktorskog modela ličnosti. Međutim, za razliku od eksplicitnih mjera ličnosti, CRT-A nije bio značajno povezan s drugom kriterijskom mjerom – procjenama NOP-a od strane drugih.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Test uvjetovanog rezoniranja za agresivnost (CRT-A) je noviji instrument za mjerenje implicitne ličnosti koji se dovodi u vezu s nepoželjnim organizacijskim ponašanjem (James i dr., 2004, James i Le Breton, 2012.). Test se temelji na pretpostavci da pojedinci skloni agresivnom ponašanju rezoniraju drugačije od pojedinaca sklonih neagresivnom, socijalno adaptivnom ponašanju. U skladu s tim, implicitno agresivni pojedinci trebali bi biti kognitivno pristrani pri odgovaranju na zadatke koji prividno mjere logičko rezoniranje jer koriste različite mehanizme opravdanja za agresivno ponašanje implementirane u predloženim „logičkim“ rješenjima testa. Budući da se agresivne tendencije nalaze u osnovi različitih oblika nepoželjnog organizacijskog ponašanja (NOP) za očekivati je povezanost implicitne agresivnosti i NOP-a. U prilog tome govore i nalazi jedne novije meta-analize (Berry, Sackett i Tobares, 2010) u kojoj je utvrđeno da je CRT-A povezan s NOP-om. Međutim, pošto su s NOP-om povezane i druge osobine ličnosti pitanje je kakva je njegova dodana valjanost. Da bismo odgovorili na to pitanje proveli smo istraživanje čiji je cilj bio ispitati ima li CRT-A dodanu valjanost u predviđanju NOP-a povrh eksplicitno mjerene agresivnosti i osobina obuhvaćenih petfaktorskim modelom ličnosti. Istraživanje je provedeno na prigodnom uzorku zaposlenika (N=355) iz različitih organizacija javnog i privatnog sektora. Zaposlenici su anonimno rješavali hrvatsku verziju CRT-A, petfaktorski upitnik ličnosti IPIP-50, Buss- Perryev upitnik agresivnosti (Buss i Perry, 1992) i na kraju upitnik nepoželjnog organizacijskog ponašanja (CWB-C ; Spector i dr., 2006.). Podatke o nepoželjnim organizacijskim ponašanjima zaposlenika prikupili smo i od njihovih kolega s posla koji su također anonimno ispunili CWB- C. Na taj način smo valjanost CRT-A mogli provjeriti u odnosu na dvije kriterijske mjere NOP-a: samoprocjene i procjene drugih. Te su provjere pokazale da je CRT-A značajno povezan sa samoprocjenama NOP-a te da ima dodanu valjanost i u odnosu na eksplicitno mjerenu agresivnost i u odnosu na dimenzije petfaktorskog modela ličnosti. Međutim, za razliku od eksplicitnih mjera ličnosti, CRT-A nije bio značajno povezan s drugom kriterijskom mjerom – procjenama NOP-a od strane drugih.

Projekt MZOS projekt

ENG

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//