Normal view MARC view ISBD view

Motivacijske odrednice lažiranja odgovora na upitnicima ličnosti u selekcijskoj situaciji / Maša Tonković Grabovac, Željko Jerneić.

By: Tonković Grabovac, Maša.
Contributor(s): Jerneić, Željko [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 223-223 str.Other title: Motivational determinants of faking on personality questionnaires in selection situation [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | lažiranje odgovora; odrednice lažiranja odgovora; modeli lažiranja odgovora; upitnici ličnosti; selekcija | faking; faking determinants; models of faking; personality questionnaires; personnel selectionOnline resources: Click here to access online In: 22. Dani Ramira i Zorana Bujasa str. 223-223Abstract: Lažiranje odgovora na upitnicima ličnosti nije lako otkriti. Zato je važno utvrditi o čemu sve ovisi hoće li i u kojem stupnju pojedinci lažirati svoje odgovore. U posljednjih desetak godina predloženo je nekoliko modela koji su nastojali specificirati ključne odrednice lažiranja. Međutim, empirijske provjere modela i s njima povezanih odrednica bile su malobrojne, vrlo specifične i manjkave. Stoga je cilj ovog istraživanja bio objediniti odrednice lažiranja specificirane u različitim modelima i na cjelovit način provjeriti koje su od njih ključne za pojavu lažiranja na individualnoj razini. U skladu s općim modelom lažiranja Goffina i Boyd (2009) neposredne odrednice motivacije za lažiranjem specificirane/predložene u pojedinim modelima svrstane su u četiri kategorije: osobine ličnosti, aspekti moralnog sklopa, kontekstualni čimbenici te doživljena sposobnost lažiranja odgovora. Upitnike pomoću kojih su operacionalizirane motivacijske odrednice lažiranja sudionici istraživanja (N=393) rješavali su samo u iskrenoj situaciji odgovaranja. S druge strane, jedan petfaktorski upitnik ličnosti sudionici su rješavali u dva navrata. Prvi put u situaciji iskrenog odgovaranja, a drugi put nakon mjesec dana u simuliranoj selekcijskoj situaciji. Razlika u rezultatima svakog pojedinog sudionika na upitniku ličnosti u iskrenoj i selekcijskoj situaciji predstavljala je direktnu mjeru individualnog stupnja lažiranja. S dobivenim podacima provedene su regresijske i strukturalne analize. Rezultati provedenih analiza potvrdili su postojanje značajnih odrednica lažiranja odgovora unutar svake pretpostavljene kategorije. Uz specificiranje ključnih motivacijskih odrednica, doprinos ovoga istraživanja jest i bolje razumijevanje njihovih međusobnih odnosa u predviđanju lažiranja odgovora u upitnicima ličnosti. Praktične implikacije rezultata odnose se na poboljšanje strategija suočavanja s lažiranjem odgovora u realnim selekcijskim situacijama.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Lažiranje odgovora na upitnicima ličnosti nije lako otkriti. Zato je važno utvrditi o čemu sve ovisi hoće li i u kojem stupnju pojedinci lažirati svoje odgovore. U posljednjih desetak godina predloženo je nekoliko modela koji su nastojali specificirati ključne odrednice lažiranja. Međutim, empirijske provjere modela i s njima povezanih odrednica bile su malobrojne, vrlo specifične i manjkave. Stoga je cilj ovog istraživanja bio objediniti odrednice lažiranja specificirane u različitim modelima i na cjelovit način provjeriti koje su od njih ključne za pojavu lažiranja na individualnoj razini. U skladu s općim modelom lažiranja Goffina i Boyd (2009) neposredne odrednice motivacije za lažiranjem specificirane/predložene u pojedinim modelima svrstane su u četiri kategorije: osobine ličnosti, aspekti moralnog sklopa, kontekstualni čimbenici te doživljena sposobnost lažiranja odgovora. Upitnike pomoću kojih su operacionalizirane motivacijske odrednice lažiranja sudionici istraživanja (N=393) rješavali su samo u iskrenoj situaciji odgovaranja. S druge strane, jedan petfaktorski upitnik ličnosti sudionici su rješavali u dva navrata. Prvi put u situaciji iskrenog odgovaranja, a drugi put nakon mjesec dana u simuliranoj selekcijskoj situaciji. Razlika u rezultatima svakog pojedinog sudionika na upitniku ličnosti u iskrenoj i selekcijskoj situaciji predstavljala je direktnu mjeru individualnog stupnja lažiranja. S dobivenim podacima provedene su regresijske i strukturalne analize. Rezultati provedenih analiza potvrdili su postojanje značajnih odrednica lažiranja odgovora unutar svake pretpostavljene kategorije. Uz specificiranje ključnih motivacijskih odrednica, doprinos ovoga istraživanja jest i bolje razumijevanje njihovih međusobnih odnosa u predviđanju lažiranja odgovora u upitnicima ličnosti. Praktične implikacije rezultata odnose se na poboljšanje strategija suočavanja s lažiranjem odgovora u realnim selekcijskim situacijama.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//