Normal view MARC view ISBD view

Što određuje zadovoljstvo sportskim uspjehom: uloga perfekcionizma, dobi i spola sportaša / Rebeka Prosoli, Margareta Jelić, Renata Barić.

By: Prosoli, Rebeka.
Contributor(s): Jelić, Margareta [aut] | Barić, Renata [aut].
Material type: ArticleArticlePublisher: 2017Description: 98 str.Other title: What defines satisfaction with success in sport: role of the perfectionism, age and gender of the athletes [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | perfekcionizam, sport, sportaši, zadovoljstvo | perfectionism, sport, athletes, satisfaction In: 23. Dani Ramira i Zorana Bujasa str. 98Abstract: Uspjeh u sportu često podrazumijeva i savršenu izvedbu. Međutim, ukoliko nije pravilno usmjerena, težnja za izvrsnošću i savršenstvom može biti povezana i s negativnim posljedicama. Istraživanja perfekcionizma na sportašima ukazuju na mogućnost da je perfekcionizam kod njih visoko izražen ali ostaju podijeljena oko mišljenja o tome kako je on povezan sa zadovoljstvom i uspjehom u sportu. Zbog toga je cilj ovog istraživanja bio ispitati razlike u zadovoljstvu uspjehom u sportu između adaptivnih perfekcionista, neadaptivnih perfekcionista i neperfekcionista s obzirom na spol i dob natjecatelja (kadeti, juniori, seniori). U istraživanju je sudjelovalo 106 judaša, aktivnih natjecatelja na međunarodnoj razini, iz 20 klubova s područja cijele RH. Uz perfekcionizam koji je izmjeren Ljestvicom pozitivnog i negativnog perfekcionizma (PANPS ; Terry- Short, Owens, Slade i Dewey, 1995) ispitano je i zadovoljstvo uspjehom u sportu jednom česticom. Rezultati analize varijance pokazali su da postoji značajna razlika u zadovoljstvu sportskim uspjehom u sportu između pojedinih vrsta perfekcionizma (F(2.75)= 9.606 ; p<.01) pri čemu su neperfekcionisti i adaptivni perfekcionisti zadovoljniji uspjehom od neadaptivnih perfekcionista. Nadalje, dobivena je i razlika između pojedinih dobnih skupina natjecatelja (F(2.103)=3.923 ; p<.05). Post-hoc test pokazao je da su juniori značajno zadovoljniji svojim uspjehom u sportu od kadeta. Nije dobivena statistički značajna razlika s obzirom na spol ispitanika. Dobivene informacije pridonijet će boljem razumijevanju prirode i utjecaja perfekcionizma u sportu.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Uspjeh u sportu često podrazumijeva i savršenu izvedbu. Međutim, ukoliko nije pravilno usmjerena, težnja za izvrsnošću i savršenstvom može biti povezana i s negativnim posljedicama. Istraživanja perfekcionizma na sportašima ukazuju na mogućnost da je perfekcionizam kod njih visoko izražen ali ostaju podijeljena oko mišljenja o tome kako je on povezan sa zadovoljstvom i uspjehom u sportu. Zbog toga je cilj ovog istraživanja bio ispitati razlike u zadovoljstvu uspjehom u sportu između adaptivnih perfekcionista, neadaptivnih perfekcionista i neperfekcionista s obzirom na spol i dob natjecatelja (kadeti, juniori, seniori). U istraživanju je sudjelovalo 106 judaša, aktivnih natjecatelja na međunarodnoj razini, iz 20 klubova s područja cijele RH. Uz perfekcionizam koji je izmjeren Ljestvicom pozitivnog i negativnog perfekcionizma (PANPS ; Terry- Short, Owens, Slade i Dewey, 1995) ispitano je i zadovoljstvo uspjehom u sportu jednom česticom. Rezultati analize varijance pokazali su da postoji značajna razlika u zadovoljstvu sportskim uspjehom u sportu između pojedinih vrsta perfekcionizma (F(2.75)= 9.606 ; p<.01) pri čemu su neperfekcionisti i adaptivni perfekcionisti zadovoljniji uspjehom od neadaptivnih perfekcionista. Nadalje, dobivena je i razlika između pojedinih dobnih skupina natjecatelja (F(2.103)=3.923 ; p<.05). Post-hoc test pokazao je da su juniori značajno zadovoljniji svojim uspjehom u sportu od kadeta. Nije dobivena statistički značajna razlika s obzirom na spol ispitanika. Dobivene informacije pridonijet će boljem razumijevanju prirode i utjecaja perfekcionizma u sportu.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//