Normal view MARC view ISBD view

Razlike u objašnjavanju partnerovog negativnog ponašanja s obzirom na iskustvo odnosa među roditeljima i kvalitetu sadašnje veze / Tina Krznarić, Željka Kamenov, Aleksandra Huić.

By: Krznarić, Tina.
Contributor(s): Kamenov, Željka [aut] | Huić, Aleksandra [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 162-162 str.Other title: Differences in attributions of partner's negative behavior with regard to the quality of relationship and experiences in one's primary family [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | atribucije ; negativno ponašanje ; kvaliteta odnosa ; rano iskustvo ; primarna obitelj | attributions ; negative behavior ; relationship quality ; early experience ; primary family In: 23. Godišnja konferencija hrvatskih psihologa Psihologija starenja - pogled u budućnost str. 162-162Abstract: Istraživanja intimnih odnosa pokazuju da su partneri nezadovoljni vezom skloni atribuiranju uzroka negativnih događaja tako da uzrok pripisuju partneru, smatraju ga stabilnim i nepromjenjivim te globalnim. Osobe koje su zadovoljne vezom sklone su atribucijama koje umanjuju značaj negativnih događaja, pripisujući ih uzrocima izvan partnera te smatrajući ih nestabilnim i specifičnim. Kako se atribucijski stil vezan uz bliske odnose formira temeljem ranih iskustava, za pretpostaviti je da se osobe koje su doživjele različita iskustva u primarnoj obitelji razlikuju prema stilu atribuiranja partnerovog ponašanja. Stoga je cilj ovog istraživanja bio ispitati kako mlade osobe na prelasku u odraslu dob atribuiraju negativno ponašanje partnera. Zanimalo nas je i razlikuju li se osobe čiji su roditelji razvedeni, osobe iz cjelovitih obitelji sa slabom kvalitetom odnosa između roditelja i osobe iz cjelovitih obitelji s kvalitetnim odnosom između roditelja u atribuiranju negativnog partnerovog ponašanja, te kakva je uloga kvalitete sadašnje intimne veze sudionika u njihovom načinu atribuiranja. Istraživanje je provedeno na uzorku od 350 mladih odraslih osoba u dobi od 18 do 30 godina koje se trenutno nalaze u intimnoj vezi. Primijenjen je instrument koji mjeri atribucije u romantičnim vezama (Relationship attribution measure, RAM), a koji se sastoji od 10 opisa hipotetskih negativnih partnerovih ponašanja, pri čemu sudionik procjenjuje internalnost, stabilnost i globalnost uzroka tih ponašanja. Prikupljeni su i podaci o cjelovitosti obitelji sudionika. Sudionike nerazvedenih roditelja tražilo se da procijene kvalitetu međusobnog odnosa svojih roditelja u razdoblju kada je sudionik pohađao srednju školu. Rezultati su pokazali da se atribuiranje partnerovog negativnog ponašanja razlikuje ovisno o iskustvima u obitelji, pri čemu efekt lošijih odnosa između roditelja posebno dolazi do izražaja u slučaju kada sudionik kvalitetu svoje veze procjenjuje nižom. Čini se da pripisivanje odgovornosti i krivnje za negativna ponašanja partnera posebno ovisi o kvaliteti odnosa između roditelja, dok atribuiranje kauzalnosti (lokus kontrole, stabilnost i globalnost ponašanja) više ovisi o tome dolazi li pojedinac iz razvedene ili cjelovite obitelji. Rezultati daju uvid u dinamiku partnerskih odnosa, pružajući smjernice za terapijski rad s parovima.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Istraživanja intimnih odnosa pokazuju da su partneri nezadovoljni vezom skloni atribuiranju uzroka negativnih događaja tako da uzrok pripisuju partneru, smatraju ga stabilnim i nepromjenjivim te globalnim. Osobe koje su zadovoljne vezom sklone su atribucijama koje umanjuju značaj negativnih događaja, pripisujući ih uzrocima izvan partnera te smatrajući ih nestabilnim i specifičnim. Kako se atribucijski stil vezan uz bliske odnose formira temeljem ranih iskustava, za pretpostaviti je da se osobe koje su doživjele različita iskustva u primarnoj obitelji razlikuju prema stilu atribuiranja partnerovog ponašanja. Stoga je cilj ovog istraživanja bio ispitati kako mlade osobe na prelasku u odraslu dob atribuiraju negativno ponašanje partnera. Zanimalo nas je i razlikuju li se osobe čiji su roditelji razvedeni, osobe iz cjelovitih obitelji sa slabom kvalitetom odnosa između roditelja i osobe iz cjelovitih obitelji s kvalitetnim odnosom između roditelja u atribuiranju negativnog partnerovog ponašanja, te kakva je uloga kvalitete sadašnje intimne veze sudionika u njihovom načinu atribuiranja. Istraživanje je provedeno na uzorku od 350 mladih odraslih osoba u dobi od 18 do 30 godina koje se trenutno nalaze u intimnoj vezi. Primijenjen je instrument koji mjeri atribucije u romantičnim vezama (Relationship attribution measure, RAM), a koji se sastoji od 10 opisa hipotetskih negativnih partnerovih ponašanja, pri čemu sudionik procjenjuje internalnost, stabilnost i globalnost uzroka tih ponašanja. Prikupljeni su i podaci o cjelovitosti obitelji sudionika. Sudionike nerazvedenih roditelja tražilo se da procijene kvalitetu međusobnog odnosa svojih roditelja u razdoblju kada je sudionik pohađao srednju školu. Rezultati su pokazali da se atribuiranje partnerovog negativnog ponašanja razlikuje ovisno o iskustvima u obitelji, pri čemu efekt lošijih odnosa između roditelja posebno dolazi do izražaja u slučaju kada sudionik kvalitetu svoje veze procjenjuje nižom. Čini se da pripisivanje odgovornosti i krivnje za negativna ponašanja partnera posebno ovisi o kvaliteti odnosa između roditelja, dok atribuiranje kauzalnosti (lokus kontrole, stabilnost i globalnost ponašanja) više ovisi o tome dolazi li pojedinac iz razvedene ili cjelovite obitelji. Rezultati daju uvid u dinamiku partnerskih odnosa, pružajući smjernice za terapijski rad s parovima.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//