Normal view MARC view ISBD view

Nadgrobni natpis iz Klapavica sa spomenom centuriona kohorte VIII Voluntariorum Gaja Alazinija Valentina / Dino Demicheli.

By: Demicheli, Dino.
Material type: ArticleArticlePublisher: Zadar, 2016Description: 109-121 str.Other title: The sepulchral inscription from Klapavice mentioning Gaius Alasinius Valentinus, a centurion of the VIII Voluntariorum Cohort [Naslov na engleskom:].Subject(s): natpisi ; Dalmacija ; Klapavice ; VIII. kohorta ; Alasinius ; centurion ; prefekt ; tribun ; cohortes voluntariorum civium Romanorum ; cohors equitata hrv | inscriptions ; Dalmatia ; Klapavice ; VIII Cohort of Volunteers ; Alasinius ; centurion ; prefect ; tribune ; cohortes voluntariorum civium Romanorum ; cohors equitata engOnline resources: Elektronička verzija In: Diadora () 30 (2016) ; str. 109-121Summary: Rad obrađuje antički nadgrobni natpis, pronađen 2006. god. na lokalitetu Klapavice, koji je uklesan na steli iskorištenoj u srednjem vijeku za poklopnicu groba. Sačuvani dio natpisa donosi spomen centuriona VIII. dobrovoljačke kohorte rimskih građana (cohors VIII Voluntariorum civium Romanorum) Gaja Alazinija Valentina (C. Alasinius Valentinus) za kojeg autor smatra da je ovdje bio naveden kao komemorator, odnosno da je postavio natpis svojim roditeljima. Kohorta čiji je bio centurion epigrafski je najbolje potvrđena kohorta u Dalmaciji, što ne iznenađuje, budući da je VIII. kohorta vojna jedinica koja je u ovoj provinciji i najduže boravila, od 1. do barem sredine 3. st. Gentilicij Alasinius vrlo je rijetko potvrđen na epigrafskim spomenicima, a osim na ovome, javlja se na samo dva natpisa s istog područja pa se pretpostavlja da je lokalnog podrijetla. Jedan od njih je pronađen početkom 20. st. na istom lokalitetu, a spominje još jednog pripadnika VIII. kohorte, te se zaključuje da se radi o pripadnicima iste obitelji koji su služili u istoj jedinici. U članku se na temelju epigrafskih potvrda u Dalmaciji i ostatku Carstva donose i zapažanja o ustrojstvu VIII. kohorte.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Rad obrađuje antički nadgrobni natpis, pronađen 2006. god. na lokalitetu Klapavice, koji je uklesan na steli iskorištenoj u srednjem vijeku za poklopnicu groba. Sačuvani dio natpisa donosi spomen centuriona VIII. dobrovoljačke kohorte rimskih građana (cohors VIII Voluntariorum civium Romanorum) Gaja Alazinija Valentina (C. Alasinius Valentinus) za kojeg autor smatra da je ovdje bio naveden kao komemorator, odnosno da je postavio natpis svojim roditeljima. Kohorta čiji je bio centurion epigrafski je najbolje potvrđena kohorta u Dalmaciji, što ne iznenađuje, budući da je VIII. kohorta vojna jedinica koja je u ovoj provinciji i najduže boravila, od 1. do barem sredine 3. st. Gentilicij Alasinius vrlo je rijetko potvrđen na epigrafskim spomenicima, a osim na ovome, javlja se na samo dva natpisa s istog područja pa se pretpostavlja da je lokalnog podrijetla. Jedan od njih je pronađen početkom 20. st. na istom lokalitetu, a spominje još jednog pripadnika VIII. kohorte, te se zaključuje da se radi o pripadnicima iste obitelji koji su služili u istoj jedinici. U članku se na temelju epigrafskih potvrda u Dalmaciji i ostatku Carstva donose i zapažanja o ustrojstvu VIII. kohorte.

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//