Normal view MARC view ISBD view

„Dometi jednog priručnika“. O Pravopisnom priručniku hrvatskoga ili srpskoga jezika Vladimira Anića i Josipa Silića / Mićanović, Krešimir.

By: Mićanović, Krešimir.
Material type: ArticleArticlePublisher: 2016Description: 305-320 str.Other title: „The Purview of a Reference Book“. On Vladimir Anić and Josip Silić's Pravopisni priručnik hrvatskoga ili srpskoga jezika [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.03 | pravopis, kodifikacija, jezična politika, hrvatski književni jezik, hrvatski ili srpski jezik | orthography, codification, language policy, standard Croatian language, Croatian or Serbian language In: Romanoslavica LII (2016), 2 ; str. 305-320Summary: Sredinom 1980-ih objavljivanjem Pravopisnog priručnika hrvatskoga ili srpskoga jezika Vladimira Anića i Josipa Silića aktualizirane se rasprave o pravopisnoj normi i pravopisnoj politici. U tekstu se podrobno razlaže „geneza Pravopisnog priručnika“ te recepcija te pravopisne knjige u (stručnoj) javnosti. Osobita je pozornost usmjerena na pravopisne politike u razdoblju nakon Drugoga svjetskog rata te jezičnopolitički kontekst 1980-ih i nastojanje najviših partijskih vodstava Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije da se institucionalizira „jedna zajednička jezična politika“ u čijoj bi kompetenciji bila i izrada „jednoga pravopisa srpskohrvatskog/hrvatskosrpskog, hrvatskog ili srpskog standardnog (književnog) jezika“, koji bi bio mjerodavan za područje četiriju republika. U takvu se kontekstu Anićev i Silićev pravopisni priručnik vrednuje kao potvrda hrvatske autonomnosti u oblikovanju ortografske norme jezičnoga standarda.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Sredinom 1980-ih objavljivanjem Pravopisnog priručnika hrvatskoga ili srpskoga jezika Vladimira Anića i Josipa Silića aktualizirane se rasprave o pravopisnoj normi i pravopisnoj politici. U tekstu se podrobno razlaže „geneza Pravopisnog priručnika“ te recepcija te pravopisne knjige u (stručnoj) javnosti. Osobita je pozornost usmjerena na pravopisne politike u razdoblju nakon Drugoga svjetskog rata te jezičnopolitički kontekst 1980-ih i nastojanje najviših partijskih vodstava Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije da se institucionalizira „jedna zajednička jezična politika“ u čijoj bi kompetenciji bila i izrada „jednoga pravopisa srpskohrvatskog/hrvatskosrpskog, hrvatskog ili srpskog standardnog (književnog) jezika“, koji bi bio mjerodavan za područje četiriju republika. U takvu se kontekstu Anićev i Silićev pravopisni priručnik vrednuje kao potvrda hrvatske autonomnosti u oblikovanju ortografske norme jezičnoga standarda.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//