Normal view MARC view ISBD view

Poemata / Damianus Benessa ; edidit Vlado Rezar.

By: Beneša, Damjan.
Contributor(s): Rezar, Vladimir [edt, aui].
Series: Biblioteka Marulianum ; 7; Niz Kritička izdanja ; 1.Publisher: Split : Književni krug, 2017Description: 345 str., [4] lista s tablama : faksimili, 24 cm.ISBN: 9789531634458.Subject(s): Hrvatska književnost - 15.-16. st | Hrvatski latinizam | hrvatski latinisti
Partial contents:
Damiani Benessae vita et opera / V. Rezar.: str. 7-38.
Review: "Ova knjiga sadrži prvo izdanje kraćih latinskih i grčkih pjesama jednog od najpoznatijih dubrovačkih humanista Damjana Beneše (1477 – 1539). Nakon uvodne studije na latinskom jeziku slijede Benešini epigrami, bukolske pjesme, lirske pjesme, satire i miscellanea, ukupno oko 7700 stihova. Izdanje Vlade Rezara temelji se na autografu koji se čuva u Dubrovniku (Arhiv Male braće 78), koji je sustavno kolacioniran s prijepisom Antuna Agića (Arhiv Male braće 256), jedinim preostalim svjedokom predaje. U skladu sa suvremenom izdavačkom praksom priređivač se odlučio zadržati glavninu ortografskih osobitosti autografa, uključujući i brojne nedosljednosti, ali je modernizirao pisanje minuskula i majuskula te uveo suvremenu interpunkciju. Kritički aparat sastoji se od dviju vrsta bilježaka. Prva skupina zapravo je popis vrela (tzv. Quellenapparat) i sažet realni komentar na latinskom jeziku u kojem se identificiraju osobe, lokaliteti i događaji važni za razumijevanje pojedinoga teksta. Ispod njih nalazi se kritički aparat sensu stricto, tj. priređivačeva dokumentacija o vlastitim zahvatima u tekst odnosno o podrijetlu pojedine lekcije. Rezarovo izdanje nudi pregledan latinski tekst, savjesno uređen prema vrhunskim standardima međunarodne neolatinistike." -- Iz recenzije akademika Darka Novakovića.
List(s) this item appears in: kroatistika - 2019. - prinove
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Item type Current location Collection Call number Status Date due Barcode Item holds
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
3. kat, slavenska filologija
Kroatistika D05.1 BENE p (Browse shelf) Available 1305254906
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
4. kat, klasična filologija
Klasična filologija ED03.1 BEN p (Browse shelf) Available 1305217899
Total holds: 0

Kazalo.

Damiani Benessae vita et opera / V. Rezar.: str. 7-38.

"Ova knjiga sadrži prvo izdanje kraćih latinskih i grčkih pjesama jednog od najpoznatijih dubrovačkih humanista Damjana Beneše (1477 – 1539). Nakon uvodne studije na latinskom jeziku slijede Benešini epigrami, bukolske pjesme, lirske pjesme, satire i miscellanea, ukupno oko 7700 stihova. Izdanje Vlade Rezara temelji se na autografu koji se čuva u Dubrovniku (Arhiv Male braće 78), koji je sustavno kolacioniran s prijepisom Antuna Agića (Arhiv Male braće 256), jedinim preostalim svjedokom predaje. U skladu sa suvremenom izdavačkom praksom priređivač se odlučio zadržati glavninu ortografskih osobitosti autografa, uključujući i brojne nedosljednosti, ali je modernizirao pisanje minuskula i majuskula te uveo suvremenu interpunkciju.
Kritički aparat sastoji se od dviju vrsta bilježaka. Prva skupina zapravo je popis vrela (tzv. Quellenapparat) i sažet realni komentar na latinskom jeziku u kojem se identificiraju osobe, lokaliteti i događaji važni za razumijevanje pojedinoga teksta. Ispod njih nalazi se kritički aparat sensu stricto, tj. priređivačeva dokumentacija o vlastitim zahvatima u tekst odnosno o podrijetlu pojedine lekcije.
Rezarovo izdanje nudi pregledan latinski tekst, savjesno uređen prema vrhunskim standardima međunarodne neolatinistike." -- Iz recenzije akademika Darka Novakovića.

Tekst na latinskom i grčkom jeziku.

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//