Normal view MARC view ISBD view

Bajka Jagor Ivane Brlić-Mažuranić kao ishodište za pedagoško i evolucijsko-psihološko razmatranje „Pepeljuga efekta“ / Katarina Dadić ; Bruno Pušić.

By: Dadić, Katarina.
Contributor(s): Pušić, Bruno [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 255-266 str.Other title: The fairy tale “Yagor” by Ivana Brlić-Mažuranić as an origin for an analysis of the “Cinderella effect” from pedagogy and evolutionary psychology [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.07 | bajka ; dijete ; evolucijska psihologija ; pedagogija ; pomajka ; poočim ; stereotip hrv | step-mother ; step-father ; child ; family ; pedagogy ; evolutionary psychology ; stereotypes engOnline resources: Elektronička verzija In: Život i škola : časopis za teoriju i praksu odgoja i obrazovanja, LXII (2016), 2 str. 255-266Summary: U brojnim kulturama postoje stereotipi o “okrutnosti” pomajki i/ili poočima u odnosu s njihovom ne biološkom djecom koji najčešće proizlaze iz nejasnoće njihovih uloga u obitelji, ali i dječjih negativnih stavova vezanih uz ponovno sklapanje novoga braka svojih roditelja. Tim stereotipima u značajnoj su mjeri doprinijele i bajke koje se naraštajima čitaju, uz koje djeca odrastaju i odgajaju se zbog čega su autori u svome radu kao polazištem za analizu i koristili hrvatsku bajku Jagor Ivane Brlić Mažuranić budući da se u njoj tematizira navedena problematika. Na tragu svojih zapažanja, autori razmatraju imaju li navedeni stereotipi uporište u stvarnom životu koristeći dva pristupa: pedagoški i evolucijsko-psihološki. Nadalje, u radu su detaljno analizirani i postojeći stereotipi o pomajkama i/ili poočimima u odnosu s njihovom ne biološkom djecom s ciljem kako bi se ustanovilo da li djeca koja žive s jednim biološkim roditeljem i jednim ne-biološkim roditeljem uistinu i žive u nepovoljnim obiteljskim uvjetima (međuodnosu) u usporedbi s djecom koja žive s biološkim roditeljima. Isto tako, detaljan pregled recentnih pedagoških i evolucijsko-psiholoških istraživanja o pomajkama i/ili poočimima u značajnoj je mjeri doprinio pedagoškoj evaluaciji navedenog problema kako bi se ustanovilo: a) zašto su postojeći stereotipi o pomajkama i/ili poočimima i njihovom odnosu prema djeci koja im nisu biološka izazov za suvremenu pedagogiju, ali i b) na koji koji način ona može i treba odgovoriti na postojeće probleme budući da je kao znanost i u službi djelovanja.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

U brojnim kulturama postoje stereotipi o “okrutnosti” pomajki i/ili poočima u odnosu s njihovom ne biološkom djecom koji najčešće proizlaze iz nejasnoće njihovih uloga u obitelji, ali i dječjih negativnih stavova vezanih uz ponovno sklapanje novoga braka svojih roditelja. Tim stereotipima u značajnoj su mjeri doprinijele i bajke koje se naraštajima čitaju, uz koje djeca odrastaju i odgajaju se zbog čega su autori u svome radu kao polazištem za analizu i koristili hrvatsku bajku Jagor Ivane Brlić Mažuranić budući da se u njoj tematizira navedena problematika. Na tragu svojih zapažanja, autori razmatraju imaju li navedeni stereotipi uporište u stvarnom životu koristeći dva pristupa: pedagoški i evolucijsko-psihološki. Nadalje, u radu su detaljno analizirani i postojeći stereotipi o pomajkama i/ili poočimima u odnosu s njihovom ne biološkom djecom s ciljem kako bi se ustanovilo da li djeca koja žive s jednim biološkim roditeljem i jednim ne-biološkim roditeljem uistinu i žive u nepovoljnim obiteljskim uvjetima (međuodnosu) u usporedbi s djecom koja žive s biološkim roditeljima. Isto tako, detaljan pregled recentnih pedagoških i evolucijsko-psiholoških istraživanja o pomajkama i/ili poočimima u značajnoj je mjeri doprinio pedagoškoj evaluaciji navedenog problema kako bi se ustanovilo: a) zašto su postojeći stereotipi o pomajkama i/ili poočimima i njihovom odnosu prema djeci koja im nisu biološka izazov za suvremenu pedagogiju, ali i b) na koji koji način ona može i treba odgovoriti na postojeće probleme budući da je kao znanost i u službi djelovanja.

Projekt MZOS projekt

HRV-ENG

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//