Normal view MARC view ISBD view

Što se krije iza naslova znanstvenih radova? Analiza naslova radova objavljenih u jezičnim časopisima i u časopisima čija su domena sport i tjelovježba / Jasenka Čengić.

By: Čengić, Jasenka.
Material type: ArticleArticlePublisher: 2015Description: 5-15 str.Other title: What is hidden beyond titles of scientific articles? Analysis of titles of articles published in journals with language‒related, and journals with sport and exercise‒related domain [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.03 | naslovi znanstvenih radova ; jezični časopisi ; sport i tjelovježba ; gerund | research articles’ titles ; language journals ; sport and exercise journals ; gerund In: Stručno-znanstveni skup Udruge nastavnika jezika struke na visokoškolskim ustanovama Od teorije do prakse u jeziku struke 3 ; 2015 / ur. Vesna Cigan ; Darija Omrčen str. 5-15Summary: Naslovi znanstvenih radova objavljenih u časopisima svojom varijabilnošću vrlo često pokazuju da se iza procesa njihova nastanka krije puno više od njihove tematske odrednice. Istraživanje je provedeno na uzorku od ukupno 3484 naslova radova iz jezičnih časopisa (n=1779) i časopisa koji objavljuju radove pisane na temu sporta i tjelovježbe (n=1705). Cilj je analize bio utvrditi razlikuju li se značajno jezični časopisi od časopisa sa sportskom i tjelovježbenom tematikom s obzirom na broj autora i uporabu gerunda u naslovima, kao i razlikuje li se statistički značajno broj autora radova s obzirom na uporabu gerunda u naslovima. Za određivanje razlika upotrijebljen je hikvadrat test. Rezultati istraživanja pokazali su da je u jezičnim časopisima autor radova bio češće samo jedan, dok u časopisima čiju su domena sport i tjelovježba radove češće potpisuju tri autora. Gerund je bio češći u naslovima radova objavljenih u časopisima sa sportskom i tjelovježbenom tematikom, nego u naslovima radova objavljenih u jezičnim časopisima, kao što je bio češći i u naslovima radova koje su u koautorstvu napisala tri istraživača.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

III. stručno-znanstveni skup Udruge nastavnika jezika struke na visokoškolskim ustanovama Od teorije do prakse u jeziku struke : zbornik radova / (ur.) Vesna Cigan ; Darija Omrčen - Zagreb : Udruga nastavnika jezika struke na visokoškolskim ustanovama, 2015, str. 5-15.

Naslovi znanstvenih radova objavljenih u časopisima svojom varijabilnošću vrlo često pokazuju da se iza procesa njihova nastanka krije puno više od njihove tematske odrednice. Istraživanje je provedeno na uzorku od ukupno 3484 naslova radova iz jezičnih časopisa (n=1779) i časopisa koji objavljuju radove pisane na temu sporta i tjelovježbe (n=1705). Cilj je analize bio utvrditi razlikuju li se značajno jezični časopisi od časopisa sa sportskom i tjelovježbenom tematikom s obzirom na broj autora i uporabu gerunda u naslovima, kao i razlikuje li se statistički značajno broj autora radova s obzirom na uporabu gerunda u naslovima. Za određivanje razlika upotrijebljen je hikvadrat test. Rezultati istraživanja pokazali su da je u jezičnim časopisima autor radova bio češće samo jedan, dok u časopisima čiju su domena sport i tjelovježba radove češće potpisuju tri autora. Gerund je bio češći u naslovima radova objavljenih u časopisima sa sportskom i tjelovježbenom tematikom, nego u naslovima radova objavljenih u jezičnim časopisima, kao što je bio češći i u naslovima radova koje su u koautorstvu napisala tri istraživača.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//