Normal view MARC view ISBD view

Jesu li u podlozi svakodnevnih smetnji kod AD/HD-a deficiti inhibicije i vremenske obrade te averzija prema odgodi? Provjera Revidiranoga modela dvostrukoga puta / Svjetlana Salkičević, Meri Tadinac.

By: Salkičević, Svjetlana.
Contributor(s): Tadinac, Meri [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 195-195 str.Other title: Are everyday deficits in AD/HD caused by deficits in inhibition, time perception and delay aversion? Validation of the Revised dual pathway model [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | AD/HD, svakodnevno funkcioniranje, inhibicija, vremenska obrada, averzija prema odgodi | AD/HD, everyday functioning, inhibition, time perception, delay aversion In: 23. Dani Ramira i Zorana Bujasa str. 195-195Abstract: Deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj (AD/HD) je poremećaj ponašanja koji nastupa u djetinjstvu, s prevalencijom od 3-5% djece školske dobi. Dijagnoza se postavlja na temelju određenog broja vidljivih simptoma koji se grupiraju u dvije skupine: simptomi nepažnje te simptomi hiperaktivnosti i impulzivnosti. Neuropsihologijska istraživanja upućuju na veliku raznolikost u vrstama deficita koje nalazimo kod djece s dijagnozom. Prema postavkama Revidiranog modela dvostrukoga puta (Sonuga-Barke, Bitsakou i Thompson, 2010) u podlozi poremećaja nalaze se deficiti inhibicije i vremenske obrade te averzija prema odgodi, no osobe s poremećajem se razlikuju po prisutnosti i intenzitetu tih deficita. Cilj istraživanja bio je ispitati kakva je povezanost ovih konstrukata sa svakodnevnim teškoćama kod djece s AD/HD-om. Uzorak je činilo 28 djece s dijagnozom AD/HD-a. Roditelji su ispunili Listu označavanja ponašanja djeteta, Revidiranu Connersovu ljestvicu za procjenu izraženosti AD/HD simptoma te, kao mjeru svakodnevnog funkcioniranja, Ljestvicu za procjenu ponašanja koja se odnose na izvršne funkcije. Kao mjere konstrukata inhibicije, vremenske obrade te averzije prema odgodi korišteni su računalni zadaci koji se redovito primjenjuju u ispitivanjima ovih funkcija. Pokazalo se da uspjeh u zadacima inhibicije, vremenske obrade i averzije prema odgodi korelira s deficitima u svakodnevnom funkcioniranju, pri čemu su se mjera averzije prema odgodi i deficit inhibicije pokazali najboljim prediktorima svakodnevnog funkcioniranja. Revidirani model dvostrukoga puta pokazao se dobrim okvirom za ispitivanje AD/HD-a i teškoća s kojima se djeca s ovom dijagnozom suočavaju u svakodnevnom životu te pruža mogućnost za razvoj specifičnih terapijskih postupaka, poput rada na osvještavanju vlastitih slabih strana i strategija za njihovo jačanje.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Deficit pažnje/hiperaktivni poremećaj (AD/HD) je poremećaj ponašanja koji nastupa u djetinjstvu, s prevalencijom od 3-5% djece školske dobi. Dijagnoza se postavlja na temelju određenog broja vidljivih simptoma koji se grupiraju u dvije skupine: simptomi nepažnje te simptomi hiperaktivnosti i impulzivnosti. Neuropsihologijska istraživanja upućuju na veliku raznolikost u vrstama deficita koje nalazimo kod djece s dijagnozom. Prema postavkama Revidiranog modela dvostrukoga puta (Sonuga-Barke, Bitsakou i Thompson, 2010) u podlozi poremećaja nalaze se deficiti inhibicije i vremenske obrade te averzija prema odgodi, no osobe s poremećajem se razlikuju po prisutnosti i intenzitetu tih deficita. Cilj istraživanja bio je ispitati kakva je povezanost ovih konstrukata sa svakodnevnim teškoćama kod djece s AD/HD-om. Uzorak je činilo 28 djece s dijagnozom AD/HD-a. Roditelji su ispunili Listu označavanja ponašanja djeteta, Revidiranu Connersovu ljestvicu za procjenu izraženosti AD/HD simptoma te, kao mjeru svakodnevnog funkcioniranja, Ljestvicu za procjenu ponašanja koja se odnose na izvršne funkcije. Kao mjere konstrukata inhibicije, vremenske obrade te averzije prema odgodi korišteni su računalni zadaci koji se redovito primjenjuju u ispitivanjima ovih funkcija. Pokazalo se da uspjeh u zadacima inhibicije, vremenske obrade i averzije prema odgodi korelira s deficitima u svakodnevnom funkcioniranju, pri čemu su se mjera averzije prema odgodi i deficit inhibicije pokazali najboljim prediktorima svakodnevnog funkcioniranja. Revidirani model dvostrukoga puta pokazao se dobrim okvirom za ispitivanje AD/HD-a i teškoća s kojima se djeca s ovom dijagnozom suočavaju u svakodnevnom životu te pruža mogućnost za razvoj specifičnih terapijskih postupaka, poput rada na osvještavanju vlastitih slabih strana i strategija za njihovo jačanje.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//