Normal view MARC view ISBD view

Antički nadgrobni spomenici Lobora – prilog poznavanju antičke skulpture panonsko-noričkog žiteljstva i njegove sredine / Krešimir Filipec.

By: Filipec, Krešimir.
Material type: ArticleArticleDescription: 95-144 str.Other title: Roman Funerary Monuments of Lobor – a Contribution to the Knowledge of the Roman Sculpture of the Norico-Pannonian Inhabitants and their Surroundings [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.07 | Arheologija, antička nadgrobna skulptura, antički nadgrobni spomenici | Archaeology, Roman Funerary Monuments, Roman Sculpture of the Norico-Pannonian Inhabitants In: Arheološki radovi i rasprave 18 (2017) ; str. 95-144Summary: Nadgrobni spomenici iz Lobora (Hrvatsko zagorje) promatraju se u kontekstu noričko- panonske grobne umjetnosti. Opisuje se vrsta i kontekst njihova nalaza, pokušava se rekonstruirati mjesto gdje su izvorno stajali te se pokušavaju identificirati kamenolomi gdje je vađen kamen. U Loboru je nađeno više desetaka različitih ulomaka koji su pripadali većem broju različitih nadgrobnih spomenika od vapnenca, pješčenjaka i mramora. Prema postojećoj tipologiji riječ je o tipološki različitim edikulama. Oni su važni za poznavanje umjetnosti panonsko-noričkog stanovništva u provinciji Panoniji u 2. i 3. st. Postoje određene pretpostavke da je u mjestu djelovala klesarska radionica u okviru kamenoloma gdje je dio nadgrobnih spomenika bio izrađen.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Nadgrobni spomenici iz Lobora (Hrvatsko zagorje) promatraju se u kontekstu noričko- panonske grobne umjetnosti. Opisuje se vrsta i kontekst njihova nalaza, pokušava se rekonstruirati mjesto gdje su izvorno stajali te se pokušavaju identificirati kamenolomi gdje je vađen kamen. U Loboru je nađeno više desetaka različitih ulomaka koji su pripadali većem broju različitih nadgrobnih spomenika od vapnenca, pješčenjaka i mramora. Prema postojećoj tipologiji riječ je o tipološki različitim edikulama. Oni su važni za poznavanje umjetnosti panonsko-noričkog stanovništva u provinciji Panoniji u 2. i 3. st. Postoje određene pretpostavke da je u mjestu djelovala klesarska radionica u okviru kamenoloma gdje je dio nadgrobnih spomenika bio izrađen.

Projekt MZOS projekt HRZZ-IP-2016-06-6622

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//