Normal view MARC view ISBD view

Religijski aktivizam i javni prostor - inicijative "Hodočašće za nerođeni život" i "40 dana za život" / Borović, Maša ; Popinjač, Maja ; Selimović, Monika ; Vodopija, Helena ; Belaj, Marijana.

By: Borović, Maša.
Contributor(s): Popinjač, Maja [aut] | Selimović, Monika [aut] | Vodopija, Helena [aut] | Belaj, Marijana [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: str.Other title: Religious Activism and Public Space - Initiatives "Pilgrimage for the Unborn" and "40 Days for Life" [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.08 | religijski aktivizam ; društveni angažman ; javni prostor ; društveni angažman ; inicijative pro-life ; "Hodočašće za nerođeni život" ; "40 dana za život" ; Zagreb hrv | religious activism ; public space ; social engagement ; pro-life initiatives ; "Pilgrimage for the Unborn" ; "40 Days for Life" ; Zagreb eng In: KONKOREL - konferencija komparativnih religijaAbstract: Snažan prodor religijskog (pretežito katoličkog) diskursa u javni i medijski prostor u proteklih nekoliko godina u Hrvatskoj, praćen pojavom organizacija i akcija koje su proizašle iz religijskih temelja ili su neizravno vezane uz određene religijske vrijednosti, predstavljao je motivaciju za pomnije proučavanje javnog djelovanja takvih zajednica, nerijetko obavijenih kontroverzom i podložnih stereotipizaciji. U ovome izlaganju namjera nam je smjestiti dvije inicijative - "Hodočašće za nerođeni život" i "40 dana za život" u širi kontekst vjerske afirmacije kroz ukčljučenost u aktualna društvena pitanja i probleme - u ovom slučaju, u pitanje pobačaja. Vođene tezom Grace Davie o poticanju javnog mnijenja, a ne samom osvrtanju na društveno stanje od strane religijskih zajednica, nastojat ćemo prikazati kako kroz javno djelovanje spomenute inicijative nastoje zauzeti ulogu angažiranih društvenih aktera i postići određene pragmatične ciljeve. Pritom ćemo obratiti pozornost na samu formu javnog djelovanja u kojoj dolazi do specifičnog ispreplitanja svetog i svjetovnog, na način na koji sudionici akcije interpretiraju svoje djelovanje, te na reakcije okoline. Također, namjera nam je otvoriti pitanja o ulozi koju takve inicijative imaju u hrvatskom društvu.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Snažan prodor religijskog (pretežito katoličkog) diskursa u javni i medijski prostor u proteklih nekoliko godina u Hrvatskoj, praćen pojavom organizacija i akcija koje su proizašle iz religijskih temelja ili su neizravno vezane uz određene religijske vrijednosti, predstavljao je motivaciju za pomnije proučavanje javnog djelovanja takvih zajednica, nerijetko obavijenih kontroverzom i podložnih stereotipizaciji. U ovome izlaganju namjera nam je smjestiti dvije inicijative - "Hodočašće za nerođeni život" i "40 dana za život" u širi kontekst vjerske afirmacije kroz ukčljučenost u aktualna društvena pitanja i probleme - u ovom slučaju, u pitanje pobačaja. Vođene tezom Grace Davie o poticanju javnog mnijenja, a ne samom osvrtanju na društveno stanje od strane religijskih zajednica, nastojat ćemo prikazati kako kroz javno djelovanje spomenute inicijative nastoje zauzeti ulogu angažiranih društvenih aktera i postići određene pragmatične ciljeve. Pritom ćemo obratiti pozornost na samu formu javnog djelovanja u kojoj dolazi do specifičnog ispreplitanja svetog i svjetovnog, na način na koji sudionici akcije interpretiraju svoje djelovanje, te na reakcije okoline. Također, namjera nam je otvoriti pitanja o ulozi koju takve inicijative imaju u hrvatskom društvu.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//