Normal view MARC view ISBD view

Jezyčne faktory sut ključne do razvoja družstva i jedinca (Jezični čimbenici su ključni za razvitak društva i pojedinca) / Heršak, Emil ; Vinšćak, Maks.

By: Heršak, Emil.
Contributor(s): Vinšćak, Maks [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 27-43 str.Other title: Language Factors are Crucial for a Society and an Individual Development [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.04 | 5.06 | 8.01 | Međuslavenski, novoslavenski, jezični trolist, lingua franca, globalizacija, kognitivni razvoj hrv | Interslavic, neoslavonic, language trefoil, lingua franca, globalisation, cognitive development eng In: Slovjani.Info 2 (2017), 2 ; str. 27-43Abstract: Članak analizira utjecaj jezične raznolikosti na razne aspekte društva i pojedinaca. Uvod objašnjava nastanak jezika i njegov postupni razvitak do modernih jezika. Navode se pet čimbenika koji su utjecali na današnju raznolikost jezika: fonetska promjena, gramatička inovacija, geografsko širenje i seljenje jezičnih skupina, sukobi i dominacija drugih nametnutih jezika, te pozitivno prihvaćanje drugih jezika zbog vjerskih i/ili kulturnih veza, međunarodnih ekonomskih, političko-diplomatskih ili znanstvenih motiva. Tekst se bavi i konceptom lingua franca i koje je mjesto engleskog jezika u svijetu globalizacije. Nadalje, govori se o utjecaju učenja novih jezika na kognitivni razvoj. Istraživanja pokazuju da učenje stranih jezika i dvojezičnost mogu pospješiti pažnju, pamćenje, metakognitivne i metalingvističke vještine, odgoditi simptome demencije kod osoba koje su oboljele od Alzheimerove bolesti te poboljšati apstraktno i simbolično rezoniranje. Zaključno kao rješenje problematike dominacije jednog stranog jezika uvodi se koncept jezičnog trolista, tj. razvijanje znanja triju jezika iz triju najvećih jezičnih skupina u Europi. Također, jedno od rješenja je i stvaranje novih umjetnih jezika, koji idu pod nazivom "zonalni konstruirani jezici". Slavenski primjer je "novoslavenski", koji funkcionira kao veza između postojećih slavenskih jezika. Novoslavenski bi mogao biti koristan kao poveznica slavenskih jezika i doprinijeti globalizaciji koja pospješuje razmjenu ideja i informacija, te ne naglašava jednoumlje jednog dominantnog jezika.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Rad ima sažetak na novoslavenskom

Članak analizira utjecaj jezične raznolikosti na razne aspekte društva i pojedinaca. Uvod objašnjava nastanak jezika i njegov postupni razvitak do modernih jezika. Navode se pet čimbenika koji su utjecali na današnju raznolikost jezika: fonetska promjena, gramatička inovacija, geografsko širenje i seljenje jezičnih skupina, sukobi i dominacija drugih nametnutih jezika, te pozitivno prihvaćanje drugih jezika zbog vjerskih i/ili kulturnih veza, međunarodnih ekonomskih, političko-diplomatskih ili znanstvenih motiva. Tekst se bavi i konceptom lingua franca i koje je mjesto engleskog jezika u svijetu globalizacije. Nadalje, govori se o utjecaju učenja novih jezika na kognitivni razvoj. Istraživanja pokazuju da učenje stranih jezika i dvojezičnost mogu pospješiti pažnju, pamćenje, metakognitivne i metalingvističke vještine, odgoditi simptome demencije kod osoba koje su oboljele od Alzheimerove bolesti te poboljšati apstraktno i simbolično rezoniranje. Zaključno kao rješenje problematike dominacije jednog stranog jezika uvodi se koncept jezičnog trolista, tj. razvijanje znanja triju jezika iz triju najvećih jezičnih skupina u Europi. Također, jedno od rješenja je i stvaranje novih umjetnih jezika, koji idu pod nazivom "zonalni konstruirani jezici". Slavenski primjer je "novoslavenski", koji funkcionira kao veza između postojećih slavenskih jezika. Novoslavenski bi mogao biti koristan kao poveznica slavenskih jezika i doprinijeti globalizaciji koja pospješuje razmjenu ideja i informacija, te ne naglašava jednoumlje jednog dominantnog jezika.

Projekt MZOS projekt

Hrvatski

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//