Normal view MARC view ISBD view

Tradicijska drvena arhitektura i seoska naselja u depopuliranim područjima Hrvatske. Problemi i izazovi pri istraživanju, valorizaciji i očuvanju / Lončar, Sanja.

By: Lončar, Sanja, etnologinja.
Material type: ArticleArticleDescription: 14-14 str.Other title: Traditional wooden architecture and villages in depopulated Croatian regions. Problems and challanges in research, valorisation and preservation [Naslov na engleskom:].Subject(s): tradicijska arhitektura, depopulirana područja, Hrvatska, istraživanje, dokumentacija, valorizacija, očuvanje, upravljanje hrv | traditional architecture, depopulated areas, Croatia, research, documentation, valorization, presearvation, management eng In: VII. simpozij etnologov konservatorjev Slovenije in Hrvaške. Upravljanje s kulturno dediščino: od vrednotenja do interpretacije / VII. Simpozij etnologa konzervatora Hrvatske i Slovenije. Upravljanje kulturnom baštinom: od valorizacije do interpretacije str. 14-14Abstract: Cilj izlaganja bio je ukazati na probleme i izazove pri istraživanju, valorizaciji i očuvanju tradicijske drvene arhitekture i seoskih naselja u depopuliranim područjima Hrvatske. Izlaganje se temelji na višegodišnjim istraživanjima na području regije Banovina ili Banija u Sisačko-moslavačkoj županiji, središnja Hrvatska. Ova regija je tijekom 1990-ih godina bila pogođena ratnim događanjima, koja su, između ostalog, utjecala na velike migracije stanovništva te napuštanje gradskih i seoskih naselja. Poslijeratni povratak stanovništva i cjelokupna obnova života je izostala, te se ovaj prostor, istaknutih prirodnih i kulturnih vrijednosti, nastavio zanemarivati. Danas je na području Banovine veliki broj seoskih naselja s malim brojem stanovnika ili bez stanovnika. Dio ovih naselja ima očuvanu povijesnu prostornu strukturu i drvenu tradicijsku arhitekturu koja je posljednjih dvadesetak godina, uslijed neodržavanja izložena uništavanju. Neprisustvo stanovništva i izostanak slijeđenja lokalnih, tradicijskih znanja o suživotu s prirodom postepeno dovodi do promjena u izgledu seoskih naselja i krajolika te devastacije prostora. Polazeći od navedenih okolnosti kao i činjenice da ranije nisu provođena sustavna terenska istraživanja te da je vrlo mali broj pojedinačnih građevina ili seoskih naselja u ovoj regiji dokumentiran, pravno zaštićen ili uključen u projekte obnove - u izlaganju je naglasak bio na propitivanju važnosti, sadržaja i načina izrade dokumentacije o ruralnim krajolicima, naseljima i arhitekturi. Pritom su se koristila iskustva dosadašnje suradnje autorice i Konzervatorskog odjela u Sisku na izradi dokumentacije za pravnu zaštitu seoskih naselja u Općini Dvor i kulturnog krajolika Zrinska gora.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Cilj izlaganja bio je ukazati na probleme i izazove pri istraživanju, valorizaciji i očuvanju tradicijske drvene arhitekture i seoskih naselja u depopuliranim područjima Hrvatske. Izlaganje se temelji na višegodišnjim istraživanjima na području regije Banovina ili Banija u Sisačko-moslavačkoj županiji, središnja Hrvatska. Ova regija je tijekom 1990-ih godina bila pogođena ratnim događanjima, koja su, između ostalog, utjecala na velike migracije stanovništva te napuštanje gradskih i seoskih naselja. Poslijeratni povratak stanovništva i cjelokupna obnova života je izostala, te se ovaj prostor, istaknutih prirodnih i kulturnih vrijednosti, nastavio zanemarivati. Danas je na području Banovine veliki broj seoskih naselja s malim brojem stanovnika ili bez stanovnika. Dio ovih naselja ima očuvanu povijesnu prostornu strukturu i drvenu tradicijsku arhitekturu koja je posljednjih dvadesetak godina, uslijed neodržavanja izložena uništavanju. Neprisustvo stanovništva i izostanak slijeđenja lokalnih, tradicijskih znanja o suživotu s prirodom postepeno dovodi do promjena u izgledu seoskih naselja i krajolika te devastacije prostora. Polazeći od navedenih okolnosti kao i činjenice da ranije nisu provođena sustavna terenska istraživanja te da je vrlo mali broj pojedinačnih građevina ili seoskih naselja u ovoj regiji dokumentiran, pravno zaštićen ili uključen u projekte obnove - u izlaganju je naglasak bio na propitivanju važnosti, sadržaja i načina izrade dokumentacije o ruralnim krajolicima, naseljima i arhitekturi. Pritom su se koristila iskustva dosadašnje suradnje autorice i Konzervatorskog odjela u Sisku na izradi dokumentacije za pravnu zaštitu seoskih naselja u Općini Dvor i kulturnog krajolika Zrinska gora.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//