Normal view MARC view ISBD view

Istraživanje seoskih naselja, arhitekture i lokalnih znanja o prostoru kao poticaj i polazište za izradu regeneracijskih i razvojnih strategija / Lončar, Sanja.

By: Lončar, Sanja, etnologinja.
Material type: ArticleArticleDescription: str.Other title: Research of rural settlements, architecture and local knowledge of environment as an stimulus and starting point for regeneration and development strategies [Naslov na engleskom:]. In: Drugi hrvatski ruralni parlament - Suradnjom do cjelovitog razvojaAbstract: U izlaganju se polazi od razmišljanja kako je lokalno i regionalno planiranje tj. izradu regeneracijskih i razvojnih strategija u slabije razvijenim, depopuliranim i osiromašenim ruralnim područjima nužno temeljiti na interdisciplinarnim istraživanjima. Ovdje se predstavlja dio rezultata istraživanja koja se od 2009. godine provode na Banovini u Sisačko-moslavačkoj županiji, s ciljem dokumentiranja, analiziranja i valorizacije prostornih karakteristika (seoska naselja i arhitektura) i životne svakodnevice (stanovanje, privređivanje i korištenje prirodnih resursa i dr.). Pokazuje se kako je rezultate istraživanja moguće koristiti kod provedbe pravnih zaštita naselja i kulturnog krajolika te kod izrade regeneracijskih strategija za područja s velikim brojem praznih ili napuštenih građevina. Navode se prednosti kvalitativnih etnoloških i kulturnoantropooških istraživanja, važnost uključivanja studenata i stručnjaka različitih disciplina u istraživanje i planiranje, te važnost suradnje s lokalnim zajednicama, lokalnim samoupravama i državnim tijelima.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

U izlaganju se polazi od razmišljanja kako je lokalno i regionalno planiranje tj. izradu regeneracijskih i razvojnih strategija u slabije razvijenim, depopuliranim i osiromašenim ruralnim područjima nužno temeljiti na interdisciplinarnim istraživanjima. Ovdje se predstavlja dio rezultata istraživanja koja se od 2009. godine provode na Banovini u Sisačko-moslavačkoj županiji, s ciljem dokumentiranja, analiziranja i valorizacije prostornih karakteristika (seoska naselja i arhitektura) i životne svakodnevice (stanovanje, privređivanje i korištenje prirodnih resursa i dr.). Pokazuje se kako je rezultate istraživanja moguće koristiti kod provedbe pravnih zaštita naselja i kulturnog krajolika te kod izrade regeneracijskih strategija za područja s velikim brojem praznih ili napuštenih građevina. Navode se prednosti kvalitativnih etnoloških i kulturnoantropooških istraživanja, važnost uključivanja studenata i stručnjaka različitih disciplina u istraživanje i planiranje, te važnost suradnje s lokalnim zajednicama, lokalnim samoupravama i državnim tijelima.

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//