Normal view MARC view ISBD view

Mitu ususret – zajednički rad hrvatskih i slovenskih etnologa na rekonstrukciji stare vjere Slavena / Šantek, Goran-Pavel.

By: Šantek, Goran Pavel.
Material type: ArticleArticleDescription: 1-5 str.Other title: Collaboration of Croatian and Slovenian Ethnologists in Slavic Old Faith Reconstruction [Naslov na engleskom:].Subject(s): mit, stara vjera Slavena, Vitomir Belaj hrv | Myth, Slavic Old Faith, Vitomir Belaj engOnline resources: Elektronička verzija In: MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP POVODOM 90. OBLJETNICE ODSJEKA ZA ETNOLOGIJU I KULTURNU ANTROPOLOGIJU I 80. ROĐENDANA PROF. DR. VITOMIRA BELAJA ; Hrvatska i slovenska etnologija i kulturna antropologija: iskustva, dodiri, prožimanja… str. 1-5Abstract: Izlaganje tematizira zajednički rad hrvatskih i slovenskih etnologa na istraživanjima stare vjere Slavena te sakralnoj interpretaciji krajobraza. Osim predstavljanja rezultata zajedničkoga rada i razmatranja njihove aktualnosti za spoznaje etnologije, arheologije, folkloristike i jezikoslovlja, u izlaganju će se dati i povijesni pregled razvoja ovih istraživanja: stvaranje osnove za zajednički rad hrvatskih i slovenskih etnologa na ovim istraživanjima ; kontekst razvoja ove teme u hrvatskoj etnologiji krajem 1980-ih i početkom 1990-ih ; utjecaj prof. Vitomira Belaja na koncipiranje teme, istraživanja i njihovu ekspanziju na hrvatskom i slovenskom području ; doprinosa prof. Zmage Šmiteka za njihov razvoj u slovenskoj etnologiji. Predstavit će se i zajednički rad do danas, interdisciplinarna povezivanja te perspektive za daljnju suradnju hrvatskih i slovenskih etnologa na istraživanjima stare vjere Slavena i sakralnom oblikovanju krajobraza.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Izlaganje tematizira zajednički rad hrvatskih i slovenskih etnologa na istraživanjima stare vjere Slavena te sakralnoj interpretaciji krajobraza. Osim predstavljanja rezultata zajedničkoga rada i razmatranja njihove aktualnosti za spoznaje etnologije, arheologije, folkloristike i jezikoslovlja, u izlaganju će se dati i povijesni pregled razvoja ovih istraživanja: stvaranje osnove za zajednički rad hrvatskih i slovenskih etnologa na ovim istraživanjima ; kontekst razvoja ove teme u hrvatskoj etnologiji krajem 1980-ih i početkom 1990-ih ; utjecaj prof. Vitomira Belaja na koncipiranje teme, istraživanja i njihovu ekspanziju na hrvatskom i slovenskom području ; doprinosa prof. Zmage Šmiteka za njihov razvoj u slovenskoj etnologiji. Predstavit će se i zajednički rad do danas, interdisciplinarna povezivanja te perspektive za daljnju suradnju hrvatskih i slovenskih etnologa na istraživanjima stare vjere Slavena i sakralnom oblikovanju krajobraza.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//