Normal view MARC view ISBD view

Odnos atribucijskog stila i atribucije ponašanja partnera u intimnoj vezi / Tina Krznarić, Željka Kamenov, Aleksandra Huić.

By: Krznarić, Tina.
Contributor(s): Kamenov, Željka [aut] | Huić, Aleksandra [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 151-151 str.Other title: Atribution style and the atribution of partner's behavior in close relationships [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | atribucijski stil, atribucije u intimnoj vezi, ASQ, RAM | attribution style, attributions in intimate relationships, ASQ, RAMOnline resources: Elektronička verzija In: 23. Dani Ramira i Zorana Bujasa str. 151-151Abstract: Istraživanja bliskih odnosa pokazuju da je za shvaćanje partnerske dinamike ključno razumijevanje kako osobe u vezi objašnjavaju ponašanje svoga partnera. Osobe nezadovoljne svojom vezom sklone su partnerovo negativno ponašanje atribuirati u negativnom svjetlu, smatrajući da se partner namjerno tako ponaša te da je riječ o internalnoj, stabilnoj i globalnoj pojavi. Ostaje, međutim, otvoreno pitanje radi li se o načinu atribuiranja vezanom isključivo uz partnerova ponašanja u konkretnoj intimnoj vezi ili se radi o općenitoj sklonosti osobe negativnom atribucijskom stilu u različitim životnim domenama. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati odnos između rezultata na mjeri globalnog atribucijskog stila i mjeri atribucije ponašanja partnera u intimnoj vezi. Istraživanje je provedeno na uzorku od 288 mladih odraslih osoba (144 muškarca i 144 žene) koje su trenutno u romantičnoj vezi. Primijenjeni su najpoznatiji i najčešće korišteni instrumenti za mjerenje ispitivanih konstrukata. Upitnik atribucijskog stila (ASQ, Peterson i sur., 1982) je globalna mjera atribucijskog stila, a u njemu se putem opisa 12 hipotetskih situacija mjeri pripisivanje uzroka pozitivnim i negativnim događajima na dimenzijama internalnosti, stabilnosti i globalnosti. Instrument koji mjeri atribucije u intimnim vezama (Relationship Attribution Measure, RAM, Fincham i Bradbury, 1992) sastoji se od opisa 4 hipotetska negativna partnerova ponašanja za koje sudionik izražava procjenu internalnosti, stabilnosti i globalnosti uzroka tih ponašanja. Rezultati pokazuju da dimenzije ASQ- a i RAM-a ne mjere istoznačne koncepte s obzirom da su njihove međusobne povezanosti izuzetno niske ili čak izostaju, a najveća odstupanja dobivena su kod dimenzije internalnosti. Rezultate potvrđuje i provedena zajednička faktorska analiza koja ukazuje na to da su čestice ova dva instrumenta saturirane različitim faktorima. Postavlja se pitanje uloge globalnog atribucijskog stila u predviđanju atribucija u određenim specifič- nim životnim područjima te se korištenje instrumenata specifičnih domeni čini opravdanijim ukoliko želimo utvrditi ulogu načina atribuiranja na emocije i ponašanje u specifičnom području života, bilo za potrebe znanstvenih istraživanja, bilo u terapijske svrhe.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Istraživanja bliskih odnosa pokazuju da je za shvaćanje partnerske dinamike ključno razumijevanje kako osobe u vezi objašnjavaju ponašanje svoga partnera. Osobe nezadovoljne svojom vezom sklone su partnerovo negativno ponašanje atribuirati u negativnom svjetlu, smatrajući da se partner namjerno tako ponaša te da je riječ o internalnoj, stabilnoj i globalnoj pojavi. Ostaje, međutim, otvoreno pitanje radi li se o načinu atribuiranja vezanom isključivo uz partnerova ponašanja u konkretnoj intimnoj vezi ili se radi o općenitoj sklonosti osobe negativnom atribucijskom stilu u različitim životnim domenama. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati odnos između rezultata na mjeri globalnog atribucijskog stila i mjeri atribucije ponašanja partnera u intimnoj vezi. Istraživanje je provedeno na uzorku od 288 mladih odraslih osoba (144 muškarca i 144 žene) koje su trenutno u romantičnoj vezi. Primijenjeni su najpoznatiji i najčešće korišteni instrumenti za mjerenje ispitivanih konstrukata. Upitnik atribucijskog stila (ASQ, Peterson i sur., 1982) je globalna mjera atribucijskog stila, a u njemu se putem opisa 12 hipotetskih situacija mjeri pripisivanje uzroka pozitivnim i negativnim događajima na dimenzijama internalnosti, stabilnosti i globalnosti. Instrument koji mjeri atribucije u intimnim vezama (Relationship Attribution Measure, RAM, Fincham i Bradbury, 1992) sastoji se od opisa 4 hipotetska negativna partnerova ponašanja za koje sudionik izražava procjenu internalnosti, stabilnosti i globalnosti uzroka tih ponašanja. Rezultati pokazuju da dimenzije ASQ- a i RAM-a ne mjere istoznačne koncepte s obzirom da su njihove međusobne povezanosti izuzetno niske ili čak izostaju, a najveća odstupanja dobivena su kod dimenzije internalnosti. Rezultate potvrđuje i provedena zajednička faktorska analiza koja ukazuje na to da su čestice ova dva instrumenta saturirane različitim faktorima. Postavlja se pitanje uloge globalnog atribucijskog stila u predviđanju atribucija u određenim specifič- nim životnim područjima te se korištenje instrumenata specifičnih domeni čini opravdanijim ukoliko želimo utvrditi ulogu načina atribuiranja na emocije i ponašanje u specifičnom području života, bilo za potrebe znanstvenih istraživanja, bilo u terapijske svrhe.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//