Normal view MARC view ISBD view

Ima li jezika nakon Groba? O pesimizmu, stanju i perspektivama hrvatskoga jezika u Slovačkoj / Čagalj, Ivana ; Skelin Horvat Anita ; Ščukanec, Aleksandra.

By: Čagalj, Ivana.
Contributor(s): Skelin Horvat, Anita [aut] | Ščukanec, Aleksandra [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: str.Other title: Is there a language after Grave? On pessimism, state and perspective of the Croatian language in Slovakia [Naslov na engleskom:].Subject(s): hrvatski jezik, Slovačka, pesimizam | Croatian language, Slovakia, pessimism In: KOMPAS 2018Summary: U radu se analiziraju kvalitativni podaci (dobiveni putem intervjuiranja) koji se odnose na razmišljanja i stavove pripadnika autohtone hrvatske manjine u Slovačkoj o budućnosti lokalnih čakavskih varijeteta. Nestandardizirani idiomi četiriju nekadašnjih hrvatskih naselja danas su pod snažnim utjecajem genetsko-tipološki bliskoga većinskog jezika, a uporabne domene sve su im uže, slijedom čega dolazi i do značajnoga pomicanja od njihove realne uporabe prema simboličkoj. S obzirom da usto postoje i generacijski uvjetovane razlike u kompetenciji i uporabi hrvatskih lekata, posebno u mjestu Hrvatski Grob, te da se tamošnja sociolingvistička situacija još više usložnjava sve većom zastupljenošću hrvatskoga standardnog jezika, kod velikoga broja ispitanika zamjetan je prilično pesimističan stav o mogućnosti očuvanja gotovo pet stoljeća staroga manjinskog jezika. U radu se stoga predstavlja suvremeno sociolingvističko stanje u navedenoj zajednici, ispituje geneza njezinoga insajderskog, emskog pesimizma, te otvara rasprava o mogućim (institucionaliziranim) praksama koje bi mogle pomoći očuvanju čakavskih govora u Slovačkoj.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Item type Current location Call number Status Notes Date due Barcode Item holds
Rad s konferencije Rad s konferencije Knjižnica FFZG
SNZ
Available zatražite skeniranje na snz@ffzg.hr 1305269114
Total holds: 0

U radu se analiziraju kvalitativni podaci (dobiveni putem intervjuiranja) koji se odnose na razmišljanja i stavove pripadnika autohtone hrvatske manjine u Slovačkoj o budućnosti lokalnih čakavskih varijeteta. Nestandardizirani idiomi četiriju nekadašnjih hrvatskih naselja danas su pod snažnim utjecajem genetsko-tipološki bliskoga većinskog jezika, a uporabne domene sve su im uže, slijedom čega dolazi i do značajnoga pomicanja od njihove realne uporabe prema simboličkoj. S obzirom da usto postoje i generacijski uvjetovane razlike u kompetenciji i uporabi hrvatskih lekata, posebno u mjestu Hrvatski Grob, te da se tamošnja sociolingvistička situacija još više usložnjava sve većom zastupljenošću hrvatskoga standardnog jezika, kod velikoga broja ispitanika zamjetan je prilično pesimističan stav o mogućnosti očuvanja gotovo pet stoljeća staroga manjinskog jezika. U radu se stoga predstavlja suvremeno sociolingvističko stanje u navedenoj zajednici, ispituje geneza njezinoga insajderskog, emskog pesimizma, te otvara rasprava o mogućim (institucionaliziranim) praksama koje bi mogle pomoći očuvanju čakavskih govora u Slovačkoj.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//