Normal view MARC view ISBD view

Povezanost roditeljskog i vršnjačkog odbijanja sa simptomima tjelesnog dizmorfnog poremećaja: uloga osjetljivosti na odbijanje zbog izgleda / Maja Anđelinović, Gordana Keresteš.

By: Anđelinović, Maja.
Contributor(s): Keresteš, Gordana [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 36-36 str.Other title: Association between parental and peer's rejection with body dysmorphic disorder symptoms: the role of appearance-based rejection sensitivity [Naslov na engleskom:].Subject(s): 5.06 | roditeljsko prihvaćanje temeljeno na izgledu, vršnjačko prihvaćanje temeljeno na izgledu, osjetljivost na odbijanje zbog izgleda, simptomi tjelesnog dizmorfnog poremećaja | parental appearance-based acceptance, peer's appearance-based acceptance, appearance-based rejection sensitivity, body dysmorphic disorder symptomsOnline resources: Click here to access online In: XXI. Dani psihologije u Zadru str. 36-36Abstract: Osjetljivost na odbijanje zbog izgleda definira se kao dispozicijski sustav procesiranja odbijanja kojeg karakteriziraju anksiozne brige i očekivanja da će osoba biti odbijena na temelju fizičke privlačnosti. Dosadašnja istraživanja su pokazala da veća percepcija uvjetnog, na izgledu temeljenog vršnjačkog prihvaćanja povećava osjetljivost na odbijanje zbog izgleda, ali isto nije pronađeno i za roditeljsko uvjetno prihvaćanje. Osim toga, utvrđeno je da je osjetljivost na odbijanje zbog izgleda pozitivno povezana sa simptomima tjelesnog dizmorfnog poremećaja. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi je li osjetljivost na odbijanje zbog izgleda medijator povezanosti vršnjačkog i roditeljskog uvjetnog prihvaćanja (odnosno odbijanja) i simptoma tjelesnog dizmorfnog poremećaja. U istraživanju je sudjelovalo 417 studenata (314 studentica) prosječne dobi 20.7 godina. Sudionici su ispunili upitnike demografskih podataka, depresivnosti, simptoma tjelesnog dizmorfnog poremećaja, osjetljivosti na odbijanje zbog izgleda te majčinog, očevog i vršnjačkog uvjetnog prihvaćanja temeljenog na izgledu. Kako bi se ispitao izravni i neizravni (preko osjetljivosti na odbijanje zbog izgleda) učinak uvjetnog prihvaćanja temeljenog na izgledu na simptome tjelesnog dizmorfnog poremećaja, provedene su tri medijacijske analize u PROCESS macrou za SPSS. Rezultati su pokazali kako je osjetljivost na odbijanje potpuni medijator između majčinog i vršnjačkog uvjetnog prihvaćanja temeljenog na izgledu te simptoma tjelesnog dizmorfnog poremećaja kod studenata. Nije pronađen direktni učinak očevog uvjetnog prihvaćanja temeljenog na izgledu na simptome tjelesnog dizmorfnog poremećaja, kao ni indirektni učinak preko osjetljivosti na odbijanje. Rezultati pokazuju da je osjetljivost na odbijanje zbog izgleda važan čimbenik u objašnjavanju povezanosti majčinog i vršnjačkog prihvaćanja temeljenog na izgledu i simptoma tjelesnog dizmorfnog poremećaja.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Osjetljivost na odbijanje zbog izgleda definira se kao dispozicijski sustav procesiranja odbijanja kojeg karakteriziraju anksiozne brige i očekivanja da će osoba biti odbijena na temelju fizičke privlačnosti. Dosadašnja istraživanja su pokazala da veća percepcija uvjetnog, na izgledu temeljenog vršnjačkog prihvaćanja povećava osjetljivost na odbijanje zbog izgleda, ali isto nije pronađeno i za roditeljsko uvjetno prihvaćanje. Osim toga, utvrđeno je da je osjetljivost na odbijanje zbog izgleda pozitivno povezana sa simptomima tjelesnog dizmorfnog poremećaja. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi je li osjetljivost na odbijanje zbog izgleda medijator povezanosti vršnjačkog i roditeljskog uvjetnog prihvaćanja (odnosno odbijanja) i simptoma tjelesnog dizmorfnog poremećaja. U istraživanju je sudjelovalo 417 studenata (314 studentica) prosječne dobi 20.7 godina. Sudionici su ispunili upitnike demografskih podataka, depresivnosti, simptoma tjelesnog dizmorfnog poremećaja, osjetljivosti na odbijanje zbog izgleda te majčinog, očevog i vršnjačkog uvjetnog prihvaćanja temeljenog na izgledu. Kako bi se ispitao izravni i neizravni (preko osjetljivosti na odbijanje zbog izgleda) učinak uvjetnog prihvaćanja temeljenog na izgledu na simptome tjelesnog dizmorfnog poremećaja, provedene su tri medijacijske analize u PROCESS macrou za SPSS. Rezultati su pokazali kako je osjetljivost na odbijanje potpuni medijator između majčinog i vršnjačkog uvjetnog prihvaćanja temeljenog na izgledu te simptoma tjelesnog dizmorfnog poremećaja kod studenata. Nije pronađen direktni učinak očevog uvjetnog prihvaćanja temeljenog na izgledu na simptome tjelesnog dizmorfnog poremećaja, kao ni indirektni učinak preko osjetljivosti na odbijanje. Rezultati pokazuju da je osjetljivost na odbijanje zbog izgleda važan čimbenik u objašnjavanju povezanosti majčinog i vršnjačkog prihvaćanja temeljenog na izgledu i simptoma tjelesnog dizmorfnog poremećaja.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//