Normal view MARC view ISBD view

Dobrobit zaposlenika i interakcija radne i obiteljske uloge u uvjetima novih načina rada: rodne razlike / Maša Tonković Grabovac, Iva Černja, Ivana Hanzec, Eva Anđela Delale.

By: Tonković Grabovac, Maša.
Contributor(s): Černja, Iva [aut] | Hanzec, Ivana [aut] | Delale, Eva Anđela [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 252-252 str.Other title: Employees' well-being and work-life interaction in new ways of working context: Gender differences [Naslov na engleskom: ].Subject(s): Dobrobit zaposlenika ; konflikt radne i obiteljske uloge ; novi načini rada ; oporavak od posla ; rodne razlike hrv In: Kvaliteta života kroz životni vijek:izazovi i preporuke 26. godišnja konferencija hrvatskih psihlogaAbstract: Digitalizacija omogućava zaposlenicima određenu fleksibilnost u radu, npr. da odaberu kada, gdje i kojim sredstvima komunikacije će obavljati svoj posao, što je u literaturi poznato pod nazivom novi načini rada (NNR). Ovakva fleksibilna organizacija rada obećava, a već i pokazuje pozitivne učinke ne samo za radnu učinkovitost, već i za dobrobit zaposlenika. Međutim, dosadašnji rezultati vezani uz doprinos NNR interakciji radne i obiteljske uloge nisu jednoznačni, upućujući na potrebu za daljnjim istraživanjem posljedica NNR za ljude različitih individualnih karakteristika. Cilj ovog istraživanja bio je stoga istražiti rodne razlike u dobrobiti zaposlenika i interakciji radne i obiteljske uloge u uvjetima novih načina rada. Istraživanje je provedeno on-line na uzorku 168 žena i 100 muškaraca zaposlenih u različitim organizacijama u Hrvatskoj, u različitim sektorima i na različitim radnim mjestima. Upitnik je uključivao Skalu novih načina rada, Upitnik oporavka od posla, Skalu afektivne dobrobiti na poslu, Skalu zadovoljstva životom te Skalu konflikta radne i obiteljske uloge. Rezultati korelacijskih i regresijskih analiza ukazali su na zanimljive rodne razlike u dobrobiti i interakciji radne i obiteljske uloge u uvjetima novih načina rada: NNR ima izraženije pozitivne posljedice za afektivnu radnu dobrobit žena nego muškaraca, korelacija s iskustvom usavršavanja vještina također je izraženija kod žena, dok je pozitivna povezanost s kontrolom slobodnog vremena utvrđena kod zaposlenika oba spola. Muškarci koji imaju fleksibilniji posao u smislu kontrole vremena i mjesta rada manje se uspijevaju psihički odmaknuti od posla u svoje slobodno vrijeme, no istovremeno je NNR samo kod muškaraca, ali ne i kod žena, pozitivno povezan s njihovim zadovoljstvom životom. Što se tiče interakcije radne i obiteljske uloge, korelacija s NNR utvrđena je samo kod muškaraca s djecom, koji doživljavaju veći konflikt uloga ako imaju mogućnost fleksibilnog rada, npr. izvan ureda. S obzirom na navedene rezultate, čini se da žene više profitiraju od novih načina rada u odnosu na svoje muške kolege. Iako nacrt provedenog istraživanja ne omogućava kauzalne interpretacije, na osnovu dobivenih rezultata moguće je predložiti određene praktične smjernice za poticanje NNR i povećanje dobrobiti zaposlenika.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Digitalizacija omogućava zaposlenicima određenu fleksibilnost u radu, npr. da odaberu kada, gdje i kojim sredstvima komunikacije će obavljati svoj posao, što je u literaturi poznato pod nazivom novi načini rada (NNR). Ovakva fleksibilna organizacija rada obećava, a već i pokazuje pozitivne učinke ne samo za radnu učinkovitost, već i za dobrobit zaposlenika. Međutim, dosadašnji rezultati vezani uz doprinos NNR interakciji radne i obiteljske uloge nisu jednoznačni, upućujući na potrebu za daljnjim istraživanjem posljedica NNR za ljude različitih individualnih karakteristika. Cilj ovog istraživanja bio je stoga istražiti rodne razlike u dobrobiti zaposlenika i interakciji radne i obiteljske uloge u uvjetima novih načina rada. Istraživanje je provedeno on-line na uzorku 168 žena i 100 muškaraca zaposlenih u različitim organizacijama u Hrvatskoj, u različitim sektorima i na različitim radnim mjestima. Upitnik je uključivao Skalu novih načina rada, Upitnik oporavka od posla, Skalu afektivne dobrobiti na poslu, Skalu zadovoljstva životom te Skalu konflikta radne i obiteljske uloge. Rezultati korelacijskih i regresijskih analiza ukazali su na zanimljive rodne razlike u dobrobiti i interakciji radne i obiteljske uloge u uvjetima novih načina rada: NNR ima izraženije pozitivne posljedice za afektivnu radnu dobrobit žena nego muškaraca, korelacija s iskustvom usavršavanja vještina također je izraženija kod žena, dok je pozitivna povezanost s kontrolom slobodnog vremena utvrđena kod zaposlenika oba spola. Muškarci koji imaju fleksibilniji posao u smislu kontrole vremena i mjesta rada manje se uspijevaju psihički odmaknuti od posla u svoje slobodno vrijeme, no istovremeno je NNR samo kod muškaraca, ali ne i kod žena, pozitivno povezan s njihovim zadovoljstvom životom. Što se tiče interakcije radne i obiteljske uloge, korelacija s NNR utvrđena je samo kod muškaraca s djecom, koji doživljavaju veći konflikt uloga ako imaju mogućnost fleksibilnog rada, npr. izvan ureda. S obzirom na navedene rezultate, čini se da žene više profitiraju od novih načina rada u odnosu na svoje muške kolege. Iako nacrt provedenog istraživanja ne omogućava kauzalne interpretacije, na osnovu dobivenih rezultata moguće je predložiti određene praktične smjernice za poticanje NNR i povećanje dobrobiti zaposlenika.

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//