Normal view MARC view ISBD view

Zagora u razdoblju osmansko-turske vlasti: prema novim spoznajama iz povijesti Sinja i Cetinske krajine / Moačanin, Nenad.

By: Moačanin, Nenad.
Material type: ArticleArticleDescription: 23-34 str.ISBN: 9789539817068.Other title: Zagora under Ottoman rule: toward new perception of the history of Sinj and Cetina borderland [Naslov na engleskom:]. In: 300. obljetnıca slavne obrane Sınja 1715. godıne (1715. - 2015.) Zbornik radova sa Međunarodnoga znanstvenog skupa održanog u Zagrebu 12. svibnja i Sinju od 14. do 17. svibnja 2015. godineSummary: Prošlost Sinja i Cetinske krajine, pa i Zagore u cijelosti u razdoblju osmanske vladavine u mnogim segmentima još uvijek nije istraživana. To se posebice odnosi na turske izvore za kasnu fazu osmanske vlasti. Zahvaljujući objavljivanju „Putopisa“ Evlije Čelebija prema rukopisu koji se može smatrati autografom, zatim nizu pojedinačnih dokumenata, te popisu iz 1702. godine praznine je moguće u dobroj mjeri popuniti, načeti nova pitanja i otvoriti nove perspektive. Autor za sada izdvaja nove spoznaje o osmanskoj percepciji Hrvata i Hrvatske, te neke nove pojedinosti o sinjskoj tvrđavi i džamiji. Također smatra vjerojatnim da je razvitak agrarnih odnosa išao u smjeru jačanja posjeda muslimanskog vojničkog elementa i s tim u vezi odumiranja klasičnih agrarnih odnosa. Napokon se preispituju vijesti o opsadi i obrani Sinja 1715. godine.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record


Prošlost Sinja i Cetinske krajine, pa i Zagore u cijelosti u razdoblju osmanske vladavine u mnogim segmentima još uvijek nije istraživana. To se posebice odnosi na turske izvore za kasnu fazu osmanske vlasti. Zahvaljujući objavljivanju „Putopisa“ Evlije Čelebija prema rukopisu koji se može smatrati autografom, zatim nizu pojedinačnih dokumenata, te popisu iz 1702. godine praznine je moguće u dobroj mjeri popuniti, načeti nova pitanja i otvoriti nove perspektive. Autor za sada izdvaja nove spoznaje o osmanskoj percepciji Hrvata i Hrvatske, te neke nove pojedinosti o sinjskoj tvrđavi i džamiji. Također smatra vjerojatnim da je razvitak agrarnih odnosa išao u smjeru jačanja posjeda muslimanskog vojničkog elementa i s tim u vezi odumiranja klasičnih agrarnih odnosa. Napokon se preispituju vijesti o opsadi i obrani Sinja 1715. godine.

Projekt MZOS 130754

ENG

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//