Normal view MARC view ISBD view

Duh moderne: od kulture življenja do kulture smrti. Fenomen samoubojstva u Europi i Hrvatskoj / Šimetin Šegvić, Filip ; Šimetin Šegvić, Nikolina.

By: Šimetin Šegvić, Filip.
Contributor(s): Šimetin Šegvić, Nikolina [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 421-449 str.Other title: The Spirit of Modernity: From a Culture of Living to a Culture of Death. The Phenomenon of [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.04 | samoubojstvo, modernizam, smrt, život, tisak, intelektualac, umjetnik | suicide, modernism, death, life, press, intellectual, artist In: Smrt u opusu Vladana Desnice i europskoj kulturi: poetički, povijesni i filozofski aspekti. Zbornik radova s međunarodnoga znanstvenog skupa Desničini susreti 2017 str. 421-449Summary: Veliki statistički porast europske stope samoubojstava u drugoj polovici 19. stoljeća postupno temu otvara prema žurnalističkim i znanstvenim obradama. Modernistički umjetnici i intelektualci od teme također ne bježe već je prepoznaju kao karakteristiku vremena i konteksta u kojem se nalaze. U razdoblju od oko 1900. godine pa sve do duboko u međuraće samoubojstvo prati i hrvatske intelektualce- umjetnike, od J. Rorauera i J. Račića do J. Pičmana. Autori s pomoću različitih aspekata historijske psihologije, intelektualne historije te analizom kulture smrti nastoje ukazati na povezanost modernističkih ideja, stvaralaštva, načina života, umiranju i samom činu samoubojstva. Pritom se pozornost usmjeruje na srednjoeuropski kontekst i fenomene istovremenosti neistovremenog, kao i na prisutnost različitih diskursa o samoubojstvu u javnosti i društvu.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Veliki statistički porast europske stope samoubojstava u drugoj polovici 19. stoljeća postupno temu otvara prema žurnalističkim i znanstvenim obradama. Modernistički umjetnici i intelektualci od teme također ne bježe već je prepoznaju kao karakteristiku vremena i konteksta u kojem se nalaze. U razdoblju od oko 1900. godine pa sve do duboko u međuraće samoubojstvo prati i hrvatske intelektualce- umjetnike, od J. Rorauera i J. Račića do J. Pičmana. Autori s pomoću različitih aspekata historijske psihologije, intelektualne historije te analizom kulture smrti nastoje ukazati na povezanost modernističkih ideja, stvaralaštva, načina života, umiranju i samom činu samoubojstva. Pritom se pozornost usmjeruje na srednjoeuropski kontekst i fenomene istovremenosti neistovremenog, kao i na prisutnost različitih diskursa o samoubojstvu u javnosti i društvu.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//