Normal view MARC view ISBD view

Polemički dijalog s patrijarhalnom tradicijom u pjesničkoj zbirci Vječna i sveta Elisavete Bagrjane / Bijelić, Marijana.

By: Bijelić, Marijana.
Material type: ArticleArticleDescription: 63-69 str.Other title: Polemical Dialogue with Patriarchal Tradition in the Collection of Poems Eternal and Sacred by Elisaveta Bagryana [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.03 | tradicija, religija, folklor, polemički dijalog, feminizam, ekofeminizam | tradition, religion, folklore, polemical dialogue, feminism, ecofeminsm In: Književna smotra : časopis za svjetsku književnost 187 (2018), 1 ; str. 63-69Summary: U pjesničkoj zbirci Vječna i sveta Elisaveta Bagrjana uspostavlja različite rodno definirane modele svetosti, odnosno prevladavanja ljudske ograničenosti i prolaznosti kroz gradnju esencijaliziranog ženskog subjekta koji uspostavlja kroz „veliki citatni dijalog“ s judeokršćanskom i folklornom tradicijom. Kroz arhetip majčinstva ženski subjekt se poistovjećuje s Bogorodicom i ženskim aspektom božanstva, Roditeljicom, koja u odnosu na ženski subjekt ispunjava one funkcije koje patrijarhalno i maskulino definiran judeokršćanski Bog-Otac ne može ispuniti. Kroz lik Marije Magdalene prevladava se tradicionalna opozicije između agape i erosa, demonskog i svetog u viziji ljubavi koja pristaje na rizik i neodlučivost tih dvaju principa. Ženski pjesnički subjekt se izjednačava i s prirodnom stihijnošću u polemici kojom prevrednuje, odnosno izokreće tradicionalnu hijerarhiju čovjeka (muškarca) i njegove kulture kao poduhvata ovladavanja feminiziranom prirodom. U dijalogu s folklornom tradicijom Bagrjanin ženski pjesnički subjekt pristaje na vlastitu samoću i smrt kao jedini način suprotstavljanja nametnutim porobljavajućim okvirima, a u pjesmi Kukavica, buntovno odbacuje tradicionalnu ulogu majke i zaposjeda ulogu demonizirane ženske drugosti, a samoću i smrt, uz mogućnost metamorfoze, prihvaća kao cijenu koju je spremna platiti za vlastito oslobađanje i vlastitu realizaciju.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

U pjesničkoj zbirci Vječna i sveta Elisaveta Bagrjana uspostavlja različite rodno definirane modele svetosti, odnosno prevladavanja ljudske ograničenosti i prolaznosti kroz gradnju esencijaliziranog ženskog subjekta koji uspostavlja kroz „veliki citatni dijalog“ s judeokršćanskom i folklornom tradicijom. Kroz arhetip majčinstva ženski subjekt se poistovjećuje s Bogorodicom i ženskim aspektom božanstva, Roditeljicom, koja u odnosu na ženski subjekt ispunjava one funkcije koje patrijarhalno i maskulino definiran judeokršćanski Bog-Otac ne može ispuniti. Kroz lik Marije Magdalene prevladava se tradicionalna opozicije između agape i erosa, demonskog i svetog u viziji ljubavi koja pristaje na rizik i neodlučivost tih dvaju principa. Ženski pjesnički subjekt se izjednačava i s prirodnom stihijnošću u polemici kojom prevrednuje, odnosno izokreće tradicionalnu hijerarhiju čovjeka (muškarca) i njegove kulture kao poduhvata ovladavanja feminiziranom prirodom. U dijalogu s folklornom tradicijom Bagrjanin ženski pjesnički subjekt pristaje na vlastitu samoću i smrt kao jedini način suprotstavljanja nametnutim porobljavajućim okvirima, a u pjesmi Kukavica, buntovno odbacuje tradicionalnu ulogu majke i zaposjeda ulogu demonizirane ženske drugosti, a samoću i smrt, uz mogućnost metamorfoze, prihvaća kao cijenu koju je spremna platiti za vlastito oslobađanje i vlastitu realizaciju.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//