Normal view MARC view ISBD view

Bolonjska reforma na studijskim programima arheologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu / Šošić Klindžić, Rajna ; Miloglav, Ina.

By: Šošić Klindžić, Rajna.
Contributor(s): Miloglav, Ina [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 25-30 str.Other title: Bologna reforms on the study programmes of archeology at the Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Zagreb [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.07 | Bolonjski proces, Filozofski fakultet u Zagrebu, arheologija | Bologna Process, Faculty of Humanities and Social Sciences, Archaeology In: Radovi sa konferencije i radionica projekta BIHERIT (Curricular Reform of Heritage Sciences in Bosnia and Herzegovina) str. 25-30Summary: Republika Hrvatska potpisala je Bolonjsku deklaraciju 2001. godine. Unatoč mnogim problemima u sustavu visokog obrazovanja, glavni motiv za potpisivanje Bolonjske deklaracije i prijelaz na novi sustav studiranja bio je političke prirode. Nakon niza periodičkih rasprava i političkih promjena implementacija bolonje započinje s akad. g. 2005/06, a novi studisjki programi, akreditacije i recenzije izrađeni su u nepunih godinu dana. Za razliku od mnogih europskih zemalja nije bilo razdoblja prilagodbe u kojima su se „probno“ provodili novi studijski programi kako bi se utvrdile moguće nelogičnosti i poteškoće. Akademska zajednica nije pravilno pristupila reformi, ali veliki dio odgovornosti je i na nadležnim institucijama koje nisu uredile zakonodavne i pravne okvire prije same reforme, nego su se ključni pravilnici i zakonski akti donosili kada je sustav studiranja „po bolonji“ već započeo. Filozofski fakultet je najveća sastavnica Sveučilišta u Zagrebu na kojem se izvodi 107 studijskih programa, što je 18, 8% svih studijskih programa Svučilišta. Preddiplomskih studijskih programa je 43, diplomskih 44, jedan studijski program je integrirani (povijest i geografija), te 19 poslijediplomskih. Na preddiplomskim studijskim programima su moguće sve kombinacije, a na diplomskima sve, osim arheologije i povijesti koji su isključivo jednopredmetni. Model studiranja čine većinom studijski programi 3+2 te nekolicina programa modela 4+1. Količina studijskih programa i brojnost mogućih kombinacija govori o kompleksnosti Filozofskog fakulteta u odnosu na ostale sastavnice Sveučilišta.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Republika Hrvatska potpisala je Bolonjsku deklaraciju 2001. godine. Unatoč mnogim problemima u sustavu visokog obrazovanja, glavni motiv za potpisivanje Bolonjske deklaracije i prijelaz na novi sustav studiranja bio je političke prirode. Nakon niza periodičkih rasprava i političkih promjena implementacija bolonje započinje s akad. g. 2005/06, a novi studisjki programi, akreditacije i recenzije izrađeni su u nepunih godinu dana. Za razliku od mnogih europskih zemalja nije bilo razdoblja prilagodbe u kojima su se „probno“ provodili novi studijski programi kako bi se utvrdile moguće nelogičnosti i poteškoće. Akademska zajednica nije pravilno pristupila reformi, ali veliki dio odgovornosti je i na nadležnim institucijama koje nisu uredile zakonodavne i pravne okvire prije same reforme, nego su se ključni pravilnici i zakonski akti donosili kada je sustav studiranja „po bolonji“ već započeo. Filozofski fakultet je najveća sastavnica Sveučilišta u Zagrebu na kojem se izvodi 107 studijskih programa, što je 18, 8% svih studijskih programa Svučilišta. Preddiplomskih studijskih programa je 43, diplomskih 44, jedan studijski program je integrirani (povijest i geografija), te 19 poslijediplomskih. Na preddiplomskim studijskim programima su moguće sve kombinacije, a na diplomskima sve, osim arheologije i povijesti koji su isključivo jednopredmetni. Model studiranja čine većinom studijski programi 3+2 te nekolicina programa modela 4+1. Količina studijskih programa i brojnost mogućih kombinacija govori o kompleksnosti Filozofskog fakulteta u odnosu na ostale sastavnice Sveučilišta.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//