Normal view MARC view ISBD view

O stvaranju naziva za boje u hrvatskom i rumunjskom jeziku te govoru Karaševa / Bošnjak Botica, Tomislava ; Olujić, Ivana.

By: Bošnjak Botica, Tomislava.
Contributor(s): Olujić, Ivana, lingvistikinja [aut].
Material type: ArticleArticleDescription: 7-22 str.Other title: On the Origin and Creation of Colour Terms in Croatian and Romanian Language and the Carasova Idioms [Naslov na engleskom:].Subject(s): 6.03 | nazivi za boje, hrvatski jezik, rumunjski jezik, Karaševo | Color terms, Croatian language, Romanian language, Carasova idiomOnline resources: Elektronička verzija | Elektronička verzija | Elektronička verzija In: Romanoslavica LII (2016), 2 ; str. 7-22Summary: Nazivi za boje privlačna su tema lingvističkih i interdisciplinarnih istraživanja, a načela njihove kategorizacije u različitim jezicima izazov su mnogim stručnjacima. Premda se na temelju osnovnih boja može zaključiti da je riječ o univerzalnoj kategoriji, ostali dijelovi spektra pokazuju stanovite posebnosti svojstvene pojedinomu jeziku ili skupini jezika. U prethodnom istraživanju (Olujić i Bošnjak Botica 2012) o nazivima za boje u rumunjskom i hrvatskom jeziku kroz prizmu prevođenja pokazane su razlike između dvaju jezika i u poimanju nekih boja i u oblikovanju naziva za njih. Ovim se radom želi dublje istražiti koji su tvorbeni načini zastupljeniji u kojem jeziku te kakav je sustav u karaševskim govorima – s obzirom na materinski slavenski materinski idiom i okolinski rumunjski. Ti se sustavi uspoređuju i s obzirom na značenjsko podrijetlo naziva, tj. pokazuje se koji su predmeti i pojave izvanjezičnoga svijeta najplodnije tlo za stvaranje naziva za boje i u kakvu je to odnosu s načinom oblikovanja samoga naziva.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
No physical items for this record

Nazivi za boje privlačna su tema lingvističkih i interdisciplinarnih istraživanja, a načela njihove kategorizacije u različitim jezicima izazov su mnogim stručnjacima. Premda se na temelju osnovnih boja može zaključiti da je riječ o univerzalnoj kategoriji, ostali dijelovi spektra pokazuju stanovite posebnosti svojstvene pojedinomu jeziku ili skupini jezika. U prethodnom istraživanju (Olujić i Bošnjak Botica 2012) o nazivima za boje u rumunjskom i hrvatskom jeziku kroz prizmu prevođenja pokazane su razlike između dvaju jezika i u poimanju nekih boja i u oblikovanju naziva za njih. Ovim se radom želi dublje istražiti koji su tvorbeni načini zastupljeniji u kojem jeziku te kakav je sustav u karaševskim govorima – s obzirom na materinski slavenski materinski idiom i okolinski rumunjski. Ti se sustavi uspoređuju i s obzirom na značenjsko podrijetlo naziva, tj. pokazuje se koji su predmeti i pojave izvanjezičnoga svijeta najplodnije tlo za stvaranje naziva za boje i u kakvu je to odnosu s načinom oblikovanja samoga naziva.

Projekt MZOS projekt

HRV

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//