Normal view MARC view ISBD view

Metafora u terminologiji / Ana Ostroški Anić.

By: Ostroški Anić, Ana [aut].
Material type: TextTextSeries: Biblioteka Prinosi hrvatskomu jezikoslovlju.Publisher: Zagreb : Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, 2019Description: XII, 329 str. : tablice ; 23 cm.ISBN: 9789537967802 :.Subject(s): Metafora | Metonimija | Kognitivna lingvistika | Hrvatski jezik -- Metonimija | Engleski jezik -- Metonimija | Glazba -- Nazivlje -- Hrvatski jezik | Glazba -- Nazivlje -- Engleski jezik | Zrakoplovstvo -- Nazivlje -- Hrvatski jezik | Zrakoplovstvo -- Nazivlje -- Engleski jezik | hrvatski jezik - jezikoslovne studije - terminologija | hrvatski jezik - metafora u terminologiji | engleski jezik : hrvatski jezik - metafora u terminologiji
Contents:
Predgovor: str. XI-XII
Summary: U knjizi se analiziraju hrvatski i engleski figurativni nazivi u strukovnim područjima zrakoplovstva i glazbe kao jezično ostvarenje kognitivnih mehanizama konceptualne metafore i metonimije. Uloga metafora u stvaranju i imenovanju kategorija specijaliziranoga znanja opisana je u odnosu na semantičke okvire koji strukturiraju to znanje. U iscrpnom teorijskom uvodu opisuje se konstruiranje značenja i ustrojstvo konceptualnih struktura iz perspektive kognitivnolingvističkih pristupa te se daje prikaz teorija metafore i metonimije, kao i kognitivnih terminoloških teorija koje su promatrale funkciju metafore u strukovnom diskursu. Središnji su dio knjige kontrastivne analize metafora u zrakoplovstvu i glazbi provedene na temelju engleskih i hrvatskih korpusa stručnih tekstova. Knjiga donosi primjenu suvremenih terminografskih i lingvističkih metoda kojima se dolazi do boljega razumijevanja odnosa općega i specijaliziranoga znanja koje povezuje konceptualna metafora kao jedan od temeljnih mehanizama ljudskoga razmišljanja.
List(s) this item appears in: kroatistika - prinove 2020. | Istocna slavistika - prinove 2023
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Item type Current location Collection Call number Status Date due Barcode Item holds
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
3. kat, slavenska filologija
Kroatistika D05.36 OST m (Browse shelf) Available 1305302495
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
3. kat, slavenska filologija
Istočna slavistika D05.36 OST m (Browse shelf) Available 1305302425
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
3. kat, slavenska filologija
Kroatistika D05.36 OST m (Browse shelf) Checked out 2023-05-20 1305268129
Total holds: 0

Nakl. 250 primj.

Bibliografija: str. 236-264 i bibliografske bilješke uz tekst

Predgovor: str. XI-XII

U knjizi se analiziraju hrvatski i engleski figurativni nazivi u strukovnim područjima zrakoplovstva i glazbe kao jezično ostvarenje kognitivnih mehanizama konceptualne metafore i metonimije. Uloga metafora u stvaranju i imenovanju kategorija specijaliziranoga znanja opisana je u odnosu na semantičke okvire koji strukturiraju to znanje.

U iscrpnom teorijskom uvodu opisuje se konstruiranje značenja i ustrojstvo konceptualnih struktura iz perspektive kognitivnolingvističkih pristupa te se daje prikaz teorija metafore i metonimije, kao i kognitivnih terminoloških teorija koje su promatrale funkciju metafore u strukovnom diskursu. Središnji su dio knjige kontrastivne analize metafora u zrakoplovstvu i glazbi provedene na temelju engleskih i hrvatskih korpusa stručnih tekstova.

Knjiga donosi primjenu suvremenih terminografskih i lingvističkih metoda kojima se dolazi do boljega razumijevanja odnosa općega i specijaliziranoga znanja koje povezuje konceptualna metafora kao jedan od temeljnih mehanizama ljudskoga razmišljanja.

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//