Normal view MARC view ISBD view

Cvijet kreposti ili o naravi ljudskoj kroz narav životinjsku : studija, tansliteracija, faksimil / Antonija Zaradija Kiš i Marinka Šimić.

By: Zaradija Kiš, Antonija [aut].
Contributor(s): Šimić, Marinka [aut].
Material type: TextTextSeries: Biblioteka Nova etnografija.Publisher: Zagreb : Hrvatska sveučilišna naklada : Institut za etnologiju i folkloristiku : Staroslavenski institut, 2020Description: 367 str. : ilustr., faksimili ; 24 cm.ISBN: 9789531693905; 9789538089565; 9789536080335.Subject(s): Fiore di virtù -- Prijevodi | Fiore di virtù -- Prijevodi -- Hrvatski jezik | -- Jezik | Životinje u književnosti | Talijanska književnost -- 14. st | -- Hrvatska | Cvijet kreposti | Fiore di virtù - prijevodi | glagoljski rukopisi | hrvatska književnost - književne studijeSummary: Ovom knjigom autorice prvi put u cijelosti prezentiraju "Cvijet kreposti", starohrvatski prijevod poznatoga talijanskog djela "Fiore di virtú" koji se pojavljuje u 14. stoljeću da bi svoju popularnost širilo europskim prostorom kroz nekoliko narednih stoljeća. Riječ je o jedinstvenom djelu europske srednjovjekovne književnosti koje svojom koncepcijom nagovještava renesansno doba i to na zanimljiv način: kroz moralno-parenetičke sadržaje utemeljene na popularnim sentencama antičkih i srednjovjekovnih mislilaca te na zooantropološkim predodžbama bestijarijskoga izvorišta. Kroz njih se živo ističe povezanost životinje i čovjeka, različitih bića koja dijele isto životno podneblje. Premda je u djelu zanimanje za čovjeka i njegove mane i vrline na prvomu mjestu, ono se oprimjenjuje kroz animalističku vizuru čime se apostrofira čovjekova bliskost sa životinjama i znanje o njima, njihovoj naravi i ponašanju, odnosno o etnologiji, koja je temelj razumijevanja cjelokupnoga djela te njegove univerzalne i svevremenske poruke. „Cvijet kreposti ili o naravi ljudskoj kroz narav životinjsku“ značajan je prinos hrvatskoj filologiji koji smiješta hrvatsku inačicu djela u širi europski kontekst, pokazujući kako je i naša pisana tradicija bila baštinikom zajedničkih kulturoloških, duhovnih i književnih stremljenja tijekom srednjega vijeka. Specifičnim kulturološkim i transdisciplinarnim postupkom obrađena je zanimljiva tema, koja neće biti od interesa samo znanstvenicima raznih struka (npr. filolozima, etnolozima i antropolozima, povijesničarima, pa i biolozima), već i široj zainteresiranoj publici.
List(s) this item appears in: Bilten prinova ETN ANT 10-12/2020
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Item type Current location Collection Call number Status Notes Date due Barcode Item holds
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
3. kat, slavenska filologija
Etnologija D05.22 ZAR c (Browse shelf) Checked out Dar Instituta za etnologiju i folkloristiku 2022-11-29 1305273262
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
3. kat, slavenska filologija
Kroatistika D05.22 ZAR c (Browse shelf) Available 1305269474
Total holds: 0

Kratice rukopisa: str. 212.

Bilješka o autoricama: str. [365]-367.

Bilješke uz tekst.

Bibliografija: str. [327]-341; bibliografske bilješke uz tekst.

Sažeci na više jezika.

Ovom knjigom autorice prvi put u cijelosti prezentiraju "Cvijet kreposti", starohrvatski prijevod poznatoga talijanskog djela "Fiore di virtú" koji se pojavljuje u 14. stoljeću da bi svoju popularnost širilo europskim prostorom kroz nekoliko narednih stoljeća.

Riječ je o jedinstvenom djelu europske srednjovjekovne književnosti koje svojom koncepcijom nagovještava renesansno doba i to na zanimljiv način: kroz moralno-parenetičke sadržaje utemeljene na popularnim sentencama antičkih i srednjovjekovnih mislilaca te na zooantropološkim predodžbama bestijarijskoga izvorišta.

Kroz njih se živo ističe povezanost životinje i čovjeka, različitih bića koja dijele isto životno podneblje. Premda je u djelu zanimanje za čovjeka i njegove mane i vrline na prvomu mjestu, ono se oprimjenjuje kroz animalističku vizuru čime se apostrofira čovjekova bliskost sa životinjama i znanje o njima, njihovoj naravi i ponašanju, odnosno o etnologiji, koja je temelj razumijevanja cjelokupnoga djela te njegove univerzalne i svevremenske poruke.

„Cvijet kreposti ili o naravi ljudskoj kroz narav životinjsku“ značajan je prinos hrvatskoj filologiji koji smiješta hrvatsku inačicu djela u širi europski kontekst, pokazujući kako je i naša pisana tradicija bila baštinikom zajedničkih kulturoloških, duhovnih i književnih stremljenja tijekom srednjega vijeka. Specifičnim kulturološkim i transdisciplinarnim postupkom obrađena je zanimljiva tema, koja neće biti od interesa samo znanstvenicima raznih struka (npr. filolozima, etnolozima i antropolozima, povijesničarima, pa i biolozima), već i široj zainteresiranoj publici.

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//