Normal view MARC view ISBD view

Nijemci u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj : nova istraživanja i perspektive : zbornik radova = Die Deutschen in Bosnien und Herzegowina und Kroatien : neue Forschungen und Perspektiven : Konferenzbeiträge / [glavni i odgovorni urednik Enes S. Omerović].

Contributor(s): Omerović, Enes S [edt, aui] | Bethke, Carl [aui, aut] | Krauss, Karl-Peter | Švoger, Vlasta | Kasumović, Amila | Gelez, Philippe | Marchetti, Christian | Westheider, Rolf | Kožar, Azem | Janjetović, Zoran D | Robionek, Bernd | Leček, Suzana | Jareb, Mario | Simon, Daniela | Kevo, Mario | Barić, Nikica | Karakaš Obradov, Marica | Katz, Vera | Geiger, Vladimir | Panagiotidis, Jannis | Perenčević, Leni.
Material type: TextTextSeries: Posebna izdanja / Institut za istoriju ; knj. 13.Publisher: Sarajevo : Zagreb : Tübingen : Institut za istoriju ; Hrvatski institut za povijest ; Zentrum zur Erforschung deutscher Geschichte und Kultur in Südosteuropa an der Universität Tübingen, 2015Description: 441 str. : ilustr., graf. prikazi ; 24 cm.ISBN: 9789958649240.Other title: Deutschen in Bosnien und Herzegowina und Kroatien : neue Forschungen und Perspektiven : Konferenzbeiträge.Subject(s): Nijemci -- Bosna i Hercegovina -- Povijest | Nijemci -- Hrvatska -- Povijest
Contents:
Str. 9-20: Predgovor / Carl Bethke, Enes S. Omerović; str. 21-33: Vorwort / C. Bethke, E. S. Omerović.
Bilješke uz tekst.
Summary: Zbornik radova je nastao kao rezultat istoimene naučne konferencije održane u Sarajevu 2013. godine koja je bila jedan od prvih međunarodnih naučnih skupova koji su se bavili pitanjem njemačke manjine u Bosni i Hercegovini. Konferencija je pokazala da postoji interesovanje za historiju Nijemaca u jugoistočnoj Evropi i među mlađom generacijom naučnika i da se pod uticajem aktualnih kretanja taj interes čak i intenzivirao. U isto vrijeme radovi prezentirani u ovom zborniku pokazuju da je naučno istraživanje o ovoj temi u ovom opsegu tek nedavno započelo. Ovdje se radi o novim poljima istraživanja. Radove u ovom obimnom zborniku koji ima više od 400 stranica objavili su autori na bosanskom, hrvatskom, srpskom, njemačkom i engleskom jeziku s rezimeom na drugom jeziku. Zbornik je podijeljen u pet grupa, a za čitatelje iz BiH najzanimljiviji mogu biti dijelovi gdje se autori koncentriraju na austrougarsku upravu u BiH, međuratni period u Kraljevini SHS (Jugoslaviji), te radovi iz perioda Drugog svjetskog rata. Naglašeno je kako se do sada o Nijemcima koji su živjeli u Hrvatskoj i BiH istraživalo i objavljivalo relativno malo u usporedbi s onima koji su živjeli u Vojvodini, odnosno Srbiji, Rumuniji ili Mađarskoj, te ovaj zbornik predstavlja iskorak u tom smjeru. Izdavači se nadaju da će Zbornik potaknuti nove diskusije, kako o obrađenim temama, tako i oblastima nekih mogućih novih istraživanja.
List(s) this item appears in: Bilten prinova ETN ANT 10-12/2020
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Item type Current location Collection Call number Status Date due Barcode Item holds
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
2. kat, etnologija
Etnologija CD06 NIJ (Browse shelf) Available 1305273398
Total holds: 0

Zastupljeni autori: Karl-Peter Krauss, Vlasta Švoger, Amila Kasumović, Philippe Gelez, Christian Marchetti, Rolf Westheider, Carl Bethke, Azem Kožar, Zoran Janjetović, Bernd Robionek, Suzana Leček, Mario Jareb, Daniela Simon, Mario Kevo, Nikica Barić, Marica Karakaš Obradov, Vera Katz, Vladimir Geiger, Jannis Panagiotidis, Leni Perenčević.

Bibliografske bilješke uz tekst.

Sažetci ; Zusammenfassungen.

Str. 9-20: Predgovor / Carl Bethke, Enes S. Omerović; str. 21-33: Vorwort / C. Bethke, E. S. Omerović.

Bilješke uz tekst.

Zbornik radova je nastao kao rezultat istoimene naučne konferencije održane u Sarajevu 2013. godine koja je bila jedan od prvih međunarodnih naučnih skupova koji su se bavili pitanjem njemačke manjine u Bosni i Hercegovini. Konferencija je pokazala da postoji interesovanje za historiju Nijemaca u jugoistočnoj Evropi i među mlađom generacijom naučnika i da se pod uticajem aktualnih kretanja taj interes čak i intenzivirao.

U isto vrijeme radovi prezentirani u ovom zborniku pokazuju da je naučno istraživanje o ovoj temi u ovom opsegu tek nedavno započelo. Ovdje se radi o novim poljima istraživanja.

Radove u ovom obimnom zborniku koji ima više od 400 stranica objavili su autori na bosanskom, hrvatskom, srpskom, njemačkom i engleskom jeziku s rezimeom na drugom jeziku.

Zbornik je podijeljen u pet grupa, a za čitatelje iz BiH najzanimljiviji mogu biti dijelovi gdje se autori koncentriraju na austrougarsku upravu u BiH, međuratni period u Kraljevini SHS (Jugoslaviji), te radovi iz perioda Drugog svjetskog rata. Naglašeno je kako se do sada o Nijemcima koji su živjeli u Hrvatskoj i BiH istraživalo i objavljivalo relativno malo u usporedbi s onima koji su živjeli u Vojvodini, odnosno Srbiji, Rumuniji ili Mađarskoj, te ovaj zbornik predstavlja iskorak u tom smjeru.

Izdavači se nadaju da će Zbornik potaknuti nove diskusije, kako o obrađenim temama, tako i oblastima nekih mogućih novih istraživanja.

Tekst na više jezika.

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//