Normal view MARC view ISBD view

Svijet koji nije od ovoga svijeta : izabrane pjesme / Wisława Szymborska ; izabrala i prevela s poljskog Đurđica Čilić.

By: Szymborska, Wisława.
Contributor(s): Čilić Škeljo, Đurđica [trl].
Material type: TextTextSeries: Biblioteka Fraktali ; kn. 36.Publisher: Zaprešić : Fraktura, 2020Description: 165 str. ; 22 cm.ISBN: 9789533582504.Subject(s): poljska književnost - poezija | poljska književnost - prijevod na hrvatski jezik
Contents:
Bilješka o autorici: str. 157-164.
Bilješka o prevoditeljici: str. 165
Summary: Univerzalizam poezije što ju je pisala velika poljska pjesnikinja Wisława Szymborska – pokazuje Svijet koji nije od ovoga svijeta, izbor pjesama koji je napravila polonistica Đurđica Čilić – počiva u transparentnom jeziku koji ne skreće pažnju na sebe, ali i u umješnosti da govori o ljudskoj naravi, o tome da smo svi – ma koliko međusobno različiti – satkani od istih elemenata: slabosti, ranjivosti, smrtnosti, ali i obnavljajuće, dionizijske zaljubljivosti u život, u druge i od nas drukčije. Nepreuzetna u svojoj pjesničkoj gesti, Szymborska dok piše, piše kao da govori, dajući svojim čitateljima osjećaj pripadanja istoj, nesavršenoj, ali vrijednoj – ljudskoj zajednici. Svojom poezijom poljska nam nobelovka govori da postoje univerzalna ljudska iskustva i ljudske emocije, da u njima treba prepoznati zajedništvo, kohezivni potencijal, a ne bježati od njih u strahu da upozoravaju na našu prosječnost i trivijalnost. To, dakako, ne znači da ona ne prepoznaje individualnost svakog od nas, dapače. Čitajući njezine pjesme u ovom iznimnom svesku, vrlo lako ćemo pronaći one u kojima slavi ljudsku raznolikost i protestira protiv jednoobraznosti, uniformiranosti i "idiotizma savršenosti".
List(s) this item appears in: zapadna slavistika - prinove - 2021.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Item type Current location Collection Call number Status Date due Barcode Item holds
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
3. kat, slavenska filologija
Zapadna slavistika D15.1 SZY s (Browse shelf) Available 1305283976
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
3. kat, slavenska filologija
Zapadna slavistika D15.1 SZY s (Browse shelf) Available 1305283977
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
3. kat, slavenska filologija
Zapadna slavistika D15.1 SZY s (Browse shelf) Available 1305275538
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
3. kat, slavenska filologija
Zapadna slavistika D15.1 SZY s (Browse shelf) Available 1305275539
Total holds: 0

Bilješka o autorici: str. 157-164.

Bilješka o prevoditeljici: str. 165

Univerzalizam poezije što ju je pisala velika poljska pjesnikinja Wisława Szymborska – pokazuje Svijet koji nije od ovoga svijeta, izbor pjesama koji je napravila polonistica Đurđica Čilić – počiva u transparentnom jeziku koji ne skreće pažnju na sebe, ali i u umješnosti da govori o ljudskoj naravi, o tome da smo svi – ma koliko međusobno različiti – satkani od istih elemenata: slabosti, ranjivosti, smrtnosti, ali i obnavljajuće, dionizijske zaljubljivosti u život, u druge i od nas drukčije. Nepreuzetna u svojoj pjesničkoj gesti, Szymborska dok piše, piše kao da govori, dajući svojim čitateljima osjećaj pripadanja istoj, nesavršenoj, ali vrijednoj – ljudskoj zajednici. Svojom poezijom poljska nam nobelovka govori da postoje univerzalna ljudska iskustva i ljudske emocije, da u njima treba prepoznati zajedništvo, kohezivni potencijal, a ne bježati od njih u strahu da upozoravaju na našu prosječnost i trivijalnost. To, dakako, ne znači da ona ne prepoznaje individualnost svakog od nas, dapače. Čitajući njezine pjesme u ovom iznimnom svesku, vrlo lako ćemo pronaći one u kojima slavi ljudsku raznolikost i protestira protiv jednoobraznosti, uniformiranosti i "idiotizma savršenosti".

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//