Normal view MARC view ISBD view

Pitaj tatu / Jan Balaban ; s češkog preveo Matija Ivačić.

By: Balabán, Jan.
Contributor(s): Ivačić, Matija [trl].
Material type: TextTextSeries: Biblioteka Artikl.Publisher: Koprivnica : Artikulacije, 2020Description: 178 str. ; 21 cm.ISBN: 9789534906651.Subject(s): češka književnost - proza - roman | češka književnost - prijevod na hrvatski jezik
Contents:
Bilješka o autoru, autorova slika i bilješka o djelu na ovitku
Summary: Zbijen oko smrti centralne figure oca koji više ne može pružiti odgovor ni na jedno pitanje postavljeno „s ove strane“, a pitanja je i više nego mnogo, autobiografski roman Pitaj tatu Jana Balabána donosi bolno čačkanje po upaljenom tkivu ljudskog života. Prijeteća pisma, u kojima se oca liječnika optužuje za kolaboracionizam s komunističkim režimom, svakog će člana njegove obitelji nagnati da zagrebe duboko u svoju nutrinu i iznađe vlastiti smisao, vlastitu vjeru. Prepoznatljiv balabánovski osjećaj praznine i tjeskobe, egzistencijalne samoće i otuđenosti, vješto poigravanje s vremenskim razinama koje kao da se slijevaju u jednu uzburkanu riječnu maticu koja nas poput vrtloga vuče ka svome dnu, kao i zagonetnost te svjesna višeznačnost izraza koje zahtijevaju staloženog i angažiranog čitatelja, od ovog su romana učinili kanonsko djelo suvremene češke proze. Jezik ovog djela jest jezik neprekidnog preispitivanja: na vagi je svaka riječ, svaka nijansa. Balabánov posljednji roman, u kojem se autor pokušao suočiti sa smrću vlastita oca, a koji je završio svega nekoliko dana prije prerane smrti, objavljen je (i nagrađen) posthumno. Jan Balabán umro je u snu u pedesetoj godini života, na godišnjicu očeve smrti. Naposljetku stane srce, kako će sam proročki napisati u ovom sjajnom romanu.
List(s) this item appears in: zapadna slavistika - prinove - 2021.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Item type Current location Collection Call number Status Date due Barcode Item holds
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
3. kat, slavenska filologija
Zapadna slavistika D16.1 BAL p (Browse shelf) Available 1305283975
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
3. kat, slavenska filologija
Zapadna slavistika D16.1 BAL p (Browse shelf) Available 1305278548
Total holds: 0

Prijevod djela: Zeptej se táty

Bilješka o autoru, autorova slika i bilješka o djelu na ovitku

Zbijen oko smrti centralne figure oca koji više ne može pružiti odgovor ni na jedno pitanje postavljeno „s ove strane“, a pitanja je i više nego mnogo, autobiografski roman Pitaj tatu Jana Balabána donosi bolno čačkanje po upaljenom tkivu ljudskog života. Prijeteća pisma, u kojima se oca liječnika optužuje za kolaboracionizam s komunističkim režimom, svakog će člana njegove obitelji nagnati da zagrebe duboko u svoju nutrinu i iznađe vlastiti smisao, vlastitu vjeru. Prepoznatljiv balabánovski osjećaj praznine i tjeskobe, egzistencijalne samoće i otuđenosti, vješto poigravanje s vremenskim razinama koje kao da se slijevaju u jednu uzburkanu riječnu maticu koja nas poput vrtloga vuče ka svome dnu, kao i zagonetnost te svjesna višeznačnost izraza koje zahtijevaju staloženog i angažiranog čitatelja, od ovog su romana učinili kanonsko djelo suvremene češke proze. Jezik ovog djela jest jezik neprekidnog preispitivanja: na vagi je svaka riječ, svaka nijansa. Balabánov posljednji roman, u kojem se autor pokušao suočiti sa smrću vlastita oca, a koji je završio svega nekoliko dana prije prerane smrti, objavljen je (i nagrađen) posthumno. Jan Balabán umro je u snu u pedesetoj godini života, na godišnjicu očeve smrti. Naposljetku stane srce, kako će sam proročki napisati u ovom sjajnom romanu.

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//