Normal view MARC view ISBD view

Zajednička soba / Zbigniew Uniłowski ; s poljskoga preveo Dalibor Blažina.

By: Uniłowski, Zbigniew.
Contributor(s): Blažina, Dalibor [trl, aft].
Material type: TextTextSeries: Biblioteka Kaleidoskop / Disput ; knj. 21.Publisher: Zagreb : Disput, 2021Description: 324 str. ; 21 cm.ISBN: 9789532604153.Subject(s): poljska književnost - proza - roman - 20. st | poljska književnost - prijevod na hrvatski jezik
Contents:
Str. [317]-324: U zajedničkoj sobi: autobiografija kao društvena provokacija / Dalibor Blažina.
Bilješka o autoru i djelu na ovitku
Summary: Zamislite zajedničku sobu u kojoj obitavaju “pijanci i idioti” u vremenu u kojem je u Poljskoj “bilo bolje biti vodonoša nego literat”: Edward, student medicine na specijalizaciji iz psihijatrije, “erotoman ili štogod takvo”; Mieciek Stukonis, fanatični komunist sa slikom Lenjina u džepu; brat mu Zygmunt, vazda pijani pjesnik; Djadja, tajanstveni svjetski putnik, osebujni književnik koji obožava apsurd; Józek, student koji na knjizi najčešće spava, neprijatelj komunista; junak romana Lucjan, sušičavi pripovjedač koji ni jedno djelo ne može dovršiti do kraja, ali o književnoj slavi rado mašta; u ženskoj su pak sobi Teodozja, “lijepa djevojka – karijatida”, koja se sprema postati babica; Felicja, prodavačica koja “stražnjicu ima kao kotao”; stara seljanka koja “samo sjedi i nepomično prebire krunicu” – a svi oni pod paskom stanodavke gospođe Stukonis, brižne majke zabrinute za onu dvojicu braće. Sliku zatvorenog svijeta zajedničke sobe dopunjuju redoviti odlasci tih siromašnih studenata i neostvarenih mladih pjesnika u kavane, u kojima svoju nemoć utapaju u golemim količinama alkohola. Zajednička soba zapravo je roman s ključem: osim jasnih elemenata piščeve autobiografije, oličenih u tragičnoj sudbini glavnog junaka Lucjana, on odaje mračnu sliku socijalne bijede i (uzaludnih) pokušaja osvajanja književnih pozicija pripadnika pjesničke skupine Kwadryga, u čijoj orbiti prepoznajemo značajna imena varšavske književne scene početkom 1930-ih kao što su K. I. Gałczyński i J. Tuwim. U svojoj je ukupnosti djelo portret jedne generacije utopljene u besperspektivnosti i ništavilu – neka vrsta slutnje onoga zla što će tu generaciju zateći samo nekoliko godina poslije. Istodobno to je kanonski tekst poljske književnosti 20. stoljeća, jedan od onih romana koji su utirali put kasnijim generacijama i otvarali poljsku književnost europskim književnim tokovima.
List(s) this item appears in: zapadna slavistika - prinove - 2021.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Item type Current location Collection Call number Status Date due Barcode Item holds
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
3. kat, slavenska filologija
Zapadna slavistika D15.1 UNI z (Browse shelf) Available 1305283598
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
3. kat, slavenska filologija
Zapadna slavistika D15.1 UNI z (Browse shelf) Checked out 2022-11-22 1305283599
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
3. kat, slavenska filologija
Zapadna slavistika D15.1 UNI z (Browse shelf) Available 1305282483
Total holds: 0

Prijevod djela: Wspólny pokój

Str. [317]-324: U zajedničkoj sobi: autobiografija kao društvena provokacija / Dalibor Blažina.

Bilješka o autoru i djelu na ovitku

Zamislite zajedničku sobu u kojoj obitavaju “pijanci i idioti” u vremenu u kojem je u Poljskoj “bilo bolje biti vodonoša nego literat”: Edward, student medicine na specijalizaciji iz psihijatrije, “erotoman ili štogod takvo”; Mieciek Stukonis, fanatični komunist sa slikom Lenjina u džepu; brat mu Zygmunt, vazda pijani pjesnik; Djadja, tajanstveni svjetski putnik, osebujni književnik koji obožava apsurd; Józek, student koji na knjizi najčešće spava, neprijatelj komunista; junak romana Lucjan, sušičavi pripovjedač koji ni jedno djelo ne može dovršiti do kraja, ali o književnoj slavi rado mašta; u ženskoj su pak sobi Teodozja, “lijepa djevojka – karijatida”, koja se sprema postati babica; Felicja, prodavačica koja “stražnjicu ima kao kotao”; stara seljanka koja “samo sjedi i nepomično prebire krunicu” – a svi oni pod paskom stanodavke gospođe Stukonis, brižne majke zabrinute za onu dvojicu braće. Sliku zatvorenog svijeta zajedničke sobe dopunjuju redoviti odlasci tih siromašnih studenata i neostvarenih mladih pjesnika u kavane, u kojima svoju nemoć utapaju u golemim količinama alkohola.

Zajednička soba zapravo je roman s ključem: osim jasnih elemenata piščeve autobiografije, oličenih u tragičnoj sudbini glavnog junaka Lucjana, on odaje mračnu sliku socijalne bijede i (uzaludnih) pokušaja osvajanja književnih pozicija pripadnika pjesničke skupine Kwadryga, u čijoj orbiti prepoznajemo značajna imena varšavske književne scene početkom 1930-ih kao što su K. I. Gałczyński i J. Tuwim. U svojoj je ukupnosti djelo portret jedne generacije utopljene u besperspektivnosti i ništavilu – neka vrsta slutnje onoga zla što će tu generaciju zateći samo nekoliko godina poslije. Istodobno to je kanonski tekst poljske književnosti 20. stoljeća, jedan od onih romana koji su utirali put kasnijim generacijama i otvarali poljsku književnost europskim književnim tokovima.

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//