Normal view MARC view ISBD view

Proust protiv potonuća : predavanja u logoru Grjazovec / Józef Czapski ; s francuskoga prevela Sanja Šoštarić.

By: Czapski, Józef.
Contributor(s): Šoštarić, Sanja [trl] | Andrić, Stanko [aft].
Material type: TextTextSeries: Biblioteka Per Speculum ; knj. 1.Publisher: Zagreb : Disput, 2021Edition: Prerađeno i dopunjeno izd.Description: 130 str. : fotogr., faksim. ; 19 cm.ISBN: 9789532604122.Subject(s): Proust, Marcel - interpretacije i kritike | eseji | poljska književnost - prijevod na hrvatski jezik | francuska književnost - prijevod na hrvatski jezik
Contents:
Str. 123-130: Pogovor / Stanko Andrić
Summary: Knjiga Proust protiv potonuća. Predavanja u logoru Griazowietz (Proust contre la déchéance. Conférences au camp de Griazowietz, 1. izd. 1987.), zapravo dulji esej, sastoji se od predavanja što ih je autor godina 1940. i 1941. držao svojim suzatočenicima u sovjetskom logoru, usredotočujući se prije svega na međuodnos književnosti i kreativnosti kroz prizmu francuskog velikana i njegova opusa magnum. U neljudskim uvjetima logorskog života autor s nevjerojatnim entuzijazmom i preciznošću priziva u sjećanje čitave odlomke Proustove Potrage za izgubljenim vremenom, održavajući tako i vlastiti duh i duh svojih slušatelja iznad površine ratnog bezdana koji prijeti da ih proguta. Možda baš zbog toga što je nastajala u uvjetima u kojima je samo ono zaista važno vrijedilo biti rečeno i zabilježeno, ova je knjiga jedna od najneobičnijih i najljepših knjiga posvećenih Marcelu Proustu.
List(s) this item appears in: zapadna slavistika - prinove - 2021.
Tags from this library: No tags from this library for this title. Log in to add tags.
Item type Current location Collection Call number Status Date due Barcode Item holds
Knjiga Knjiga Knjižnica FFZG
3. kat, slavenska filologija
Zapadna slavistika D15.1 CZAP p (Browse shelf) Available 1305282482
Total holds: 0

Prijevod djela: Proust contre la déchéance

Bibliografija: str. 119-121

Str. 123-130: Pogovor / Stanko Andrić

Knjiga Proust protiv potonuća. Predavanja u logoru Griazowietz (Proust contre la déchéance. Conférences au camp de Griazowietz, 1. izd. 1987.), zapravo dulji esej, sastoji se od predavanja što ih je autor godina 1940. i 1941. držao svojim suzatočenicima u sovjetskom logoru, usredotočujući se prije svega na međuodnos književnosti i kreativnosti kroz prizmu francuskog velikana i njegova opusa magnum. U neljudskim uvjetima logorskog života autor s nevjerojatnim entuzijazmom i preciznošću priziva u sjećanje čitave odlomke Proustove Potrage za izgubljenim vremenom, održavajući tako i vlastiti duh i duh svojih slušatelja iznad površine ratnog bezdana koji prijeti da ih proguta. Možda baš zbog toga što je nastajala u uvjetima u kojima je samo ono zaista važno vrijedilo biti rečeno i zabilježeno, ova je knjiga jedna od najneobičnijih i najljepših knjiga posvećenih Marcelu Proustu.

There are no comments for this item.

Log in to your account to post a comment.

Powered by Koha

//